Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Könnyedén kijátszották az újságírók a határőröket

2004.01.29. 10:57
Illegálisan lépte át a magyar-osztrák határt többször is két osztrák újságíró, hogy fényképes tudósításban tájékoztathassák olvasóikat a Fertő-tó közelében húzódó határszakasz őrizetének biztonságáról. A magyar határőrség provokációnak tartja az akciót.
A News című osztrák hetilap csütörtöki számában közölte két újságírójának fényképekkel, térképpel is dokumentált akcióját, amelynek keretében a riporterek három különböző helyen is akadálytalanul és rejtőzködés nélkül lépték át a zöldhatárt Magyarország felől.

A beszámoló szerint a két újságírót Ausztriából egy fotóriporter szállította gépkocsival törvényes úton Magyarországra. A fotóriporter mindhárom alkalommal ugyancsak törvényes úton visszatért Ausztriába, és a határvonal mentén, osztrák oldalról kísérte figyelemmel és fényképezte társai mozgását.

Az osztrák újságírók mindhárom alkalommal fényes nappal az ausztriai Pamhagen (Pomogy) és Andau (Mosontarcsa) települések közötti határszakaszon jutottak át akadálytalanul osztrák területre. Mindhárom alkalommal egy 5 méter széles, befagyott csatornán keltek át: először egy fahídon, aztán a csatorna fölött egy gerendán, majd a csatorna jegén át jutottak el senkitől sem zavartatva Ausztriába. A két "határsértő" megjegyzése szerint utolsó átkelésüket csaknem az osztrák katonák szeme láttára hajtották végre, akik aztán később még barátságosan üdvözölték is őket.

A két újságíró beszámolójában emlékeztetett arra, hogy Ausztria keleti határait osztrák oldalon 6300-an felügyelik, közöttük az osztrák hadsereg 2200 katonája. Tavaly 5 százalékkal, mintegy 45 000-re csökkent ezen a határszakaszon az illegális határátlépők száma.

Határőrség: Provokáció történt

A magyar határőrség provokációnak tartja, hogy két osztrák újságíró állítólag több alkalommal is illegálisan átlépte a magyar-osztrák határt - közölte a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője csütörtökön. "Ez egy nevetséges provokáció, ráadásul a tudósítók közlése alapvető tájékozatlanságról árulkodik, nem is értjük mi volt ezzel a céljuk" - mondta Orodán Sándor reagálva az osztrák News újságíróinak beszámolójára.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a magyar-osztrák határszakaszon már három éve megszűnt a kettős, párhuzamos határvédelem. "Az osztrák és a magyar kollégák munkájukat összehangolva, egyeztetett szolgálatszervezéssel látják el feladatukat" - hívta fel a figyelmet. Közlése szerint egyébként az említett szakaszon, a Hansági-főcsatornánál az osztrák határőrök látják el a közös határ őrzését. "Magyarország nem a barátságos sógor felől várja a provokációt, mi arra törekszünk, hogy ne jussanak be Ausztriába azok, akik a szomszédos állam biztonságát veszélyeztetik" - mondta.

"Szerencséjük volt"

Orodán Sándor ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a két osztrák újságíró maga adott tájékoztatást arról, hogy szabálysértést követett el. "Ebben az esetben a határon bújócskázó újságíróknak szerencséjük volt, de féltjük őket attól, nehogy a későbbiekben hasonló felelőtlen provokációk miatt bajba kerüljenek" - hívta fel a figyelmet.