Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Özönvíz Tiszakécskén, múzeumi károk Békéscsabán

2004.06.07. 11:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Rövid idő alatt csaknem 70 milliméter csapadék hullott a tizenkétezer lakosú Bács-Kiskun megyei Tiszakécskére. A város csatornarendszere nem tudott megbírkózni a rendkívüli csapadékmennyiséggel. A hétvégi esőzések miatt beázott egy múzeumépület Békéscsabán, vizes lett az intézmény egyetlen Munkácsy-képe is.
Vasárnap este hét és nyolc óra között hatalmas felhőszakadás zúdult Tiszakécskére, rövid idő alatt csaknem 70 milliméter csapadék hullott a tizenkétezer lakosú Bács-Kiskun megyei településre. A város csatornarendszere nem tudott megbírkózni a rendkívüli csapadékmennyiséggel, sok utcában magasan állt a víz, a víz betemette az elvezető árkokat, több helyen elmosta a kerékpárutat.

Az Objektív hírügynökség felvétele
A városba Kecskemétről és Kunszentmártonból is szerkocsik érkeztek a helyi tűzoltók megsegítésére, összesen öt autó segítette a lakosokat a kár elhárításában. Mintegy száz házat érintett komolyabban az áradat, ebből körülbelül ötven esetében van szó igen súlyos károkról - mondta el hétfőn délelőtt Kovács Ernő polgármester az Index érdeklődésére.

A lakosság a tűzoltóság segítségét kérte az elöntött lakások, udvarok, pincék szivattyúzásához, de rövid időn belül kiderült, hogy a Tiszakécskei Önkéntes Tűzoltóság nem tud megbirkózni a tetemes mennyiségű vízzel, ezért a kecskeméti, és a kunszentmártoni tűzoltóságok segítségét kérték, illetve a környék összes mozdítható szivattyúját bevetették a víz elleni küzdelemben. A mentési és szivattyúzási munkákba bekapcsolódtak a helyi önkormányzat emberei és gépei is, dolgoztak a károk elhárításán a polgárőrök és a Bácsvíz Rt. munkatársai is - adott tájékoztatást a polgármester. A bajt tetézte, hogy a riasztásokat nehezen tudta fogadni a tűzoltóság ügyelete, mivel a telefonvonalak is beáztak.

Autókat tett tönkre

A hirtelen jött eső ellen sok helyen homokzsákokkal próbáltak meg védekezni, de így is hatalmas károkat okozott a bezúduló víz - írja az Objektív hírügynökség. Volt olyan pincegarázs, ahol az áradat felemelte, és a pince mennyezetéhez préselte az ott parkoló két személyautót is, másutt hűtőládák, és egyéb értékes berendezési tárgyak, munkaeszközök rongálódtak meg. A háziállatokat is több helyen ki kellett menteni az ólakból.

Az Objektív hírügynökség felvétele
Az előzetes jelentések szerint mintegy 350 lakásban kell kárfelmérést végezni, azonban nem kellett senkit kilakoltatni. Éjszaka huszonkétszer vonultak ki a tűzoltók, a helyieken kívül Kunszentmártonról, Kecskemétről és Lakitelekről is érkezett segítség.

A víz mennyiségére jellemző, hogy a nyolcvan bejelentés közül, hajnali fél 1-ig csak kilenc helyen sikerült kiszivattyúzni a vizet. Az utómunkálatok reggel még javában folynak, a károkról egyelőre még becslést sem tudott adni a város polgármestere, aki azonban már megkereste Lezsák Sándort, hogy rajta keresztül tájékoztassa a belügyminisztert a kialakult helyzetről, és anyagi segítséget kérjen a kormányzati vis maior alapból Tiszakécske megsegítésére.

Munkácsy-kép is elázott a múzeumban

Három raktárat is ki kellett üríteni, amikor a hétvégi esőzések miatt beázott egy múzeumépület Békéscsabán - értesült a HavariaPress. A beázások következtében számos nagy értékű festmény, grafika és egyéb műtárgy mellett egy Munkácsy-kép is elázott. Dr. Szatmári Imre, a Munkácsy Mihály Múzeum illetve a Békés Megyei Múzeum igazgatója szerint a második világháború idejét leszámítva soha ekkora kár nem érte az intézményt, mint most. A károkat illetően az igazgató még csak becslésekbe sem bocsátkozott, hiszen, mint mondta, egyelőre még azt sem tudni, hogy hónapokat, vagy akár éveket tehet ki a helyreállítás időtartama.

Zongoralecke
(A múzeum egyik Munkácsy-festménye az 1890-es évekből)
A beázást követően két régészeti és egy képzőművészeti raktárat kellett kiüríteni. Az eddigi adatok szerint az összes grafika elázott, köztük több Borsos Miklós- és Fényes Adolf-grafika is, míg a festmények egyharmada lett vizes - tudta meg az Index Andó Györgytől a múzeum igazgatóhelyettesétől. A múzeum egyik raktárban tárolt Munkácsy-festményének keretét és hátoldalát érte a víz, ám mivel gyorsan sikerült kimenekíteni, az illetékesek remélik, hogy maradandó károsodás nem éri a Mély út című képet. A kármentesítés idejére viszont több kiállítótermet is be kellett zárni, mert oda menekítették a raktárakból a veszélyeztetett műtárgyakat.

Lapostető és építési hibák

Az igen súlyos beázás okát és pontos körülményeit egyelőre még vizsgálják, ám nem kizárt, hogy azt részben a harminc éves épület rejtett építési hibái idézték elő. Az igazgató elmondta, hogy a lapostetős épület a 70-es évek közepén, eredetileg lakóháznak épült, s a múzeum csak kényszerűségből költözött bele. Az eddigi feltevések szerint az eltelt harminc év számos olyan rejtett hibáját hozhatta elő az épületnek, amely közrejátszhatott a beázásban. Vizsgálják ugyanakkor annak a vállalkozásnak a felelősségét is, amely a közelmúltban felújította az épület tetőzetét.