Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Felszabadult az özönvíz-sújtotta Kecskemét

2003.07.29. 16:20
Késő éjjel is megállás nélkül dolgoztak a tűzoltók az évi csapadék egyötödével elöntött Kecskeméten. A városból a békéscsabai útra vezető aluljárót leszámítva minden út felszabadult. A csongrádi és pesti tűzoltók éjfélkor hazamehetnek.
Kevesebb eső várható
a hét második felében
A meteorológiai prognózisok szerint a keddi szeles, esős idő után szerdán már több lesz a napsütés. Nyugaton süt majd többet a nap, keleten még lehet számottevő eső. Csütörtöktől ismét melegszik az idő, de délutánonként zápor, zivatar kialakulhat.
A keddi felhőszakadás miatt elöntött Kecskeméten még késő este is megállás nélkül dolgoztak a tűzoltók, szivattyúzták a vizet az elöntött épületekből. A városból összesen 258 bejelentés érkezett arról, hogy a pincékben és garázsokban áll a víz.

Geiger János ezredes közölte, már csak hozzávetőleg 25 olyan ház van, ahova még nem jutottak el, tehát a Csongrád és Pest megyéből érkezett tűzoltók vélhetően éjfél körül hazamehetnek. Örömmel tette még hozzá, hogy délutántól kezdve Kecskemét lakossága "felocsúdott", és egyre többen igyekeztek segíteni magukon, szivattyúkat kértek kölcsön vagy vásároltak.

Kecskeméten az aluljárót leszámítva minden út és utca felszabadult. Ezt a városból a Békéscsaba felé vezető útszakaszt a tűzoltók várhatóan szerda reggelre tudják kiszivattyúzni, de csak a lerakódott üledék, szemét kitakarítása után adható át a forgalomnak.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy emberélet a felhőszakadás következtében nem került veszélybe, s egyetlen egy épület sem vált lakhatatlanná. A károk felbecsülésére akkor kerülhet sor, ha a falak kiszáradtak.

A kecskeméti meteorológiai obszervatórium tájékoztatása szerint a városra a 12 és fél órás felhőszakadás alatt összesen 113 milliméter csapadék hullott. Ez a mennyiség a július havi átlag több mint háromszorosa, s az 550 milliméter körüli egész éves átlagnak megközelítőleg az egyötöde.

Délután

az alacsonyabb fekvésű utakra az esőn kívül áradó patakként zúdult rá a magasabban fekvő utcák vize, az autósok több helyen fél méternél magasabb víztömegen próbáltak átjutni, de előbb-utóbb őket is megakasztotta egy-egy meghibásodott jármű.

A katasztrófavédelem a legmagasabb, ötös fokozatú készültséget rendelte el. Az elárasztott utcák és pincék szivattyúzására 220 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, akik megállás nélkül dolgoztak. Több helyről jeleztek épületomlást is - mondta el az Indexnek Bánóczki László, a a kecskeméti tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A Szolnoki úti aluljárót is elöntötte az áradat, egy csokoládéval megrakott teherautó bentrekedt, a víz egészen a platójáig ért. A gyanútlanul behajtó személyautók sora is rövid időre bedugult, de a kisebb járműveket kitolták az aluljáróból.

Több útszakaszon leállt a közlekedés, mert az autók elektromos berendezései a vízben beáztak. Sorra lerobbantak a járművek, eltorlaszolva a forgalmat. A Nagykőrösi és Bocskai út sarkán álló épület tűzfala felázott és megdőlt, leomlással fenyeget.

Tizenkét órán keresztül esett

A városi tűzoltókon kívül a környékbeli településekről, sőt már más megyékből is érkeztek tűzoltók a víz szivattyúzására. A helyi agrometeorológiai obszervatórium ügyeletesének tájékoztatása szerint Kecskeméten az éjszakai órákban kezdett esni az eső. Délutánig 15 óra alatt 104 milliméter csapadék hullott, ami kéthavi szokásos átlaggal azonos mennyiségű.

Tekintse meg képeinket
Fotó: Hírös.Index
A felhőszakadás kora reggel kezdődött és 13 órakor állt el. A megyeszékhelyen kívül rendkívüli mennyiségű eső zúdult Bács-Kiskun megye több más településére is, a felhőszakadás következtében pincéket, boltokat és városrészeket öntött el a víz - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese.

Soltvadkerten, Dabason, Kiskunhalason több pincébe és garázsba folyt be az esővíz. Meruk Rózsa elmondta, hogy a tűzoltók munkáját nehezíti a folyamatos esőzés, valamint az, hogy a városok csatornái is megteltek.

Borsodban is

Hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyugati településeire zúdult rendkívüli mennyiségű eső. A felhőszakadás következtében pincéket, alagsori boltokat öntött el a víz, fák dőltek az utakra, s több órája akadozik a 26-os számú főút forgalma Kazincbarcika és Sajószentpéter térségében.

Pakson is ömlik a víz
Az első becslések szerint húsz- és negyvenmillió forint közötti kár keletkezett Pakson, amikor egy vízvezeték elzáró szerelvénye szétesett, beomlott egy pince, a fölötte álló melléképület megrogyott, a lakóház egyik sarka megsüllyedt, az útburkolat alatt 1-2 méteres üregek keletkeztek. A hétfőn történt meghibásodás következtében a vezetékből kiáramló víz több környékbeli pincét is elárasztott, nyolc lakás ideiglenesen víz nélkül maradt, és a villanyvezeték tartó oszlopa is megsüllyedt.

Jelenleg a veszélyelhárítás munkálatait derékig érő iszapban végzik a Paksi Vízmű Kft. dolgozói, megkezdték a pincék kiürítését, pótvezetéken juttatják el az ivóvizet a lakásokba.