Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nősülni akar a börtönben a pápa merénylője

2005.03.24. 15:29
Az iszlám előírásnak megfelelő hófehér ruhában látogatta meg Ali Agcát a börtönben barátnője, egy jobboldali újságíró. Agca és választottja már egy éve eljegyezték egymást, de a házassághoz a török kormány különleges engedélye kell.

Nősülni készül török börtönében Mehmet Ali Agca, aki 1981. május 13-án a római Szent Péter téren merényletet követett el II. János Pál pápa ellen.

A 47 éves Agca egy éve eljegyezte a nála 17 évvel fiatalabb Rabia Özden Kazan újságírónőt, jelentette csütörtökön az al-Vatan című lap a merénylő egyik ügyvédjére hivatkozva. A pár az ankarai kormány rendkívüli engedélyével köthet házasságot a rács mögött. Agca egyébként két év múlva szabadul a börtönből.

Nacionalista lapban látta meg

A török lapok szerint a jobboldali Ali Agca az Ortadogú című radikális nacionalista lapban pillantotta meg választottjának fényképét néhány évvel ezelőtt. Meghívta isztambuli börtönébe, és azóta Rabia Kazan rendszeresen bejár a rabhoz.

Az Agcánál tett szerdai látogatásán az iszlám előírásnak megfelelő fejkendőt viselő újságírónő hófehér ruhájával tűnt fel az újságíróknak. A házasságkötést firtató kérdéseikre azonban nem válaszolt.

Agca a merénylet elkövetése után 19 évet töltött olasz börtönben. 2000-ben kitoloncolták Törökországba, ahol Isztambulban további hét év börtönbüntetésre ítélték őt a hetvenes években elkövetett két rablás miatt.