Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

A pápa Parkinson-kórban szenved

2001.01.03. 23:27
II. János Pálnak nem lenne szabad túlságosan fárasztania magát, sokkal több pihenésre lenne szüksége - véli a pápa egyik orvosa, aki elsőként ismerte be a nyilvánosság előtt, hogy a katolikus egyházfő Parkinson-kórban szenved.
Nyolc év óta láthatók a Parkinson-kór jelei az egyházfőn
Gianfranco Fineschi ortopéd orvos, aki 1994. április 30-án combnyaktöréssel műtötte az egyházfőt, az Oggi című hetilap legfrissebb számában megjelent interjújában fejti ki véleményét. Az orvos nem is annyira betege előrehaladott korára hivatkozik (nemrég töltötte be 80. életévét), hanem a számos korábbi sebészi beavatkozásnak a következményére, akárcsak a pápát immár nyolc év óta látható módon sújtó Parkinson-kórra. Eddig csak a sajtó nevezte néven ezt a betegséget, sem a Vatikán, sem pedig orvos nem erősítette meg korábban ennek a betegségnek a meglétét.

Gianfranco Fineschi nem tagadja, hogy félti a pápát a túlságosan nagy megterhelésektől. Különösen az idei jubileumi szentév tette próbára II. János Pált: a szentkapu megnyitásától számított 380 nap alatt több száz programon vett részt, mindegyik átlagosan két-két és fél óráig tartott, sokféle nyelven több ezer oldalt olvasott fel hatalmas tömegek előtt, olykor mostoha időjárási körülmények között.

A pápa nem mond le

Római megfigyelők számítanak arra, hogy az ortopéd orvos e nyilatkozatát egyesek majd úgy értelmezik, mint a pápa ,,lemondásra" való felszólítását. Valójában Fineschi professzor az interjúban is igyekszik hangsúlyozni: csak arról van szó, hogy a szerinte pápának mérsékelnie kellene magát a munkában. Ő maga szívesen ,,rendelné el" számára a pihenést, de hiú próbálkozás lenne.

A titkolódzó Vatikán

A Szentszék mindeddig soha nem ismerte el nyilvánosan, hogy a pápa beteg lenne, pedig lassan tíz éve keringenek erről pletykák a Vatikánban, pontosan azóta, hogy először a nagy nyilvánosság számára is látható volt, hogy jobb keze megremeg. Ezt akkor az 1981-es merénylet utóhatásaként próbálták magyarázni a vatikáni illetékesek.

Fineschi némi isteni segédletet is felfedezni vél a Szentatya kitartásában Mint mondta, erős testfelépítés ellenére sem lehet Isten segítsége ilyen sokáig harcolni e betegség ellen.

A Szentatyának az elmúlt évben is igen sokat utazott, de az idén sem fog sokat időzni a Vatikánban: Szíria, Málta, Ukrajna, Görögország szerepel útitervében. Vatikáni források ugyanakkor határozottan elvetik annak az eshetőségét, hogy 700 év után II. János Pál lenne az első pápa aki lemondana tisztségéről. ,,II. János Pál ugyanis semmibe veszi saját testének mostani gyengeségeit, számára a küldetés a legfontosabb, s amíg erejéből telik, nem kívánja lassítani munkájának ritmusát." - vélekednek.

  • Vennék
  • Hírek