Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Papokkal veri az Isten Deszket

2001.04.19. 17:22
Két pappal ezelőtt kezdődtek a problémák a deszki katolikus egyházközségben. Akkor a tisztelendő túlzott italfogyasztás miatt lekésett több temetést, ezért Makóról jártak helyettesíteni a kollégák. Egy pappal ezelőtt az egyházat elhagyó, és utána rögtön megnősülő tisztelendőt pipálhattak ki a helyiek, most meg a 73 éves atya ellen ágál a falu. A tisztelendő ugyanis a hittanórára járó gyerekek szerint folyamatosan ütlegelte a fiúkat, a lányokat viszont cirógatta.

A többség röhög a markába, mert végre elkapják az amúgy sem szívlelt atyát - vonja le a konzekvenciát Simicz József, Deszk polgármestere a deszki atya történetének elmesélése után. Simicz szerint az egész azzal az önkormányzati üléssel kezdődött, amikor a deszki parókia alkalmatlansága miatt engedélyezték a hittanoktatást a Zoltánfy István Általános Iskolában. Azóta már eltelt néhány hónap, viszont a gyerekek legutóbb azzal álltak elő, hogy a pap bácsi a fiúkat állandóan ütlegeli, a leányokat viszont simogatja.

A fiúkat verik, a lányokat simogatják

A gyerekek panaszait Falusiné Kovács Lívia igazgatónő jelentette a polgármesternek. A megbeszélésen elhangzott, hogy valami nagyobb zűr lehet a hittanórákon, mert a gyerekek furcsa dolgokról számolnak be. A legtöbb történet arról szólt, hogy az atya a fiúknak a fejét veri, a rosszabbakat kitérdepelteti a sarokba, a lányokat viszont félreérthető módon simogatja. Például a popsijukat - mondta a polgármester. A hittanórákra hétéves kortól jártak a gyerekek. A visszaemlékezések szerint a meghallgatásokon többen megmutatták a púpokat a fejükön, a lányok meg élethűen mesélték el a simogatásokat.
Miért csak a fiúkat üti? Miért csak a lányokat simogatja? Nem furcsa? - kérdez a polgármester.

A pap kissé ideges természetű

Simicz azt tanácsolta az igazgatónőnek, hogy hívják össze a szülőket, hallgassák meg újra a gyerekeket, és utána cselekedjenek. A szülőket összehívták, a gyerekek azt mondták, amit az előbb írtunk, a döntés így egy levelet hozott, amit a területért felelős esperesnek írtak a szülők, tanárok vegyesen. Ebben arra kérték a felettest, hogy vizsgálja ki az ügyet, ők addig nem csinálnak semmit: lévén ez az egyház belső ügye. Az esperes nem válaszolt, hanem telefonált, hogy nem olyan komoly ez az ügy: nem kell vele foglalkozni. Az igazgatónőnél röviddel ezután megjelent a pap is, és a híradások szerint szabályszerűen "lekurvázta" az iskola vezetőjét.
- Ha akkor az esperes eljön, intézkedik, akkor lehetett volna kompromisszumokat kötni. Így azonban már nem lehet - mondja a polgármester.

Papok és sorsok

Akkor sem lehetett, amikor három évvel ezelőtt a Deszken működő pap lekéste a temetést, mert berúgott. Akkor Makóról jött a helyettesítő pap, különben elmaradt volna a szertartás. Az atyával ez többször megesett, ezért kirúgták. Helyette Szegedről érkezett egy pap, aki ténykedése után fél évvel bedobta a törülközőt: kilépett az egyházból, és megnősült. Utána jött a már most elhíresült 73 éves pap, akinek "furcsa természetéről az volt a legjobb bizonyíték", hogy nem volt mellette ministráns. A külügyi államtitkár millenniumi zászlóadásán például a pap egyedül szentelte fel a zászlót.
- Pedig a ministráns az hozzátartozik a paphoz - mondja a polgármester.

Egy koppintást elismert

A tisztelendő telefonja állandóan foglaltat jelzett, ezért az Index nem tudta utolérni. Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy személyesen tájékozódott az ügyben, és a probléma felvetése után a tisztelendő egy "fejrekoppintást" valóban elismert. A püspök "ideges természetűnek" írta le a tisztelendőt, de hozzátette, hogy a Deszken, Klárafalván és Ferencszálláson is szolgálatot végző pap eddig jól végezte a dolgát.
- Mivel az igazgatónő kitiltotta az iskolából, most a templomban tanít, de ami a legfájóbb, sokkal kevesebb gyerek jár most már az oktatásra - zárta a beszélgetést szomorúan a megyéspüspök.