Ágnes
-1 °C
2 °C

Mérget tartalmazó import paprikát zároltak

2004.08.31. 00:04
A Bács-Kiskun megyei hatóságok 60 tonna paprikát zároltak. A Brazíliából és Spanyolországból származó fűszer gombaméreg-tartalma elérte a megengedett mérték tízszeresét. A megyei főállatorvos szerint a kimutatott mérges gomba csak melegebb éghajlaton fordul elő.
Mérgező, gombatoxint tartalmazó import paprikát talált ellenőrzése során a Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás, ezért zárolt két megyei fűszerpaprika-gyártó cég részére behozott 60 tonnányi paprikát - tájékoztatta hétfőn a megyei főállatorvos az MTI-t.

"Minden külföldről származó élelmiszeripari terméket be kell vizsgáltatni az importőrnek, így a Bács-Kiskun megyében elvégzett laboratóriumi vizsgálat azonnal kimutatta, hogy két importpaprika olyan gombatoxint tartalmaz, melyek mennyisége öt és tízszerese a megengedettnek, és komoly egészségkárosodást okozhatna" - mondta Molnár Zoltán.

Megsemmisítik vagy kiviszik

A két fűszerpaprika-termelő cégnél talált alapanyagot zároltuk és a határozat szerint vagy megsemmisítik, vagy kiviszik az országból - tette hozzá Molnár Zoltán. Közölte: az esetet jelentették a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak és az Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak.

A Bács-Kiskun megyei főállatorvos szerint a Brazíliából és a Spanyolországból behozott paprikában a kimutatott gombatoxin a Magyarországon termelt paprikában nem fordulhat elő, mert csak nálunk melegebb éghajlaton tenyészik ki. A főállatorvos egyúttal felhívta az importőrök figyelmet arra, "hogy az Európai Unión belülről is érkezhet magas gombatoxin tartalmú paprika, ezért a közösség országaiból importált fűszerpaprika-alapanyagot is be kell vizsgáltatni".