Ágnes
-1 °C
2 °C

Jönnek a patkányok!

2005.05.02. 08:44
Az egyre szaporodó szemétdombok, az illegális külvárosi haszonállattartás, a külvárosi hajléktalantanyák: mind potenciális patkánytanya, írja a Népszabadság, amely meghúzta a vészharangot. Jönnek a patkányok!

A Budapesten utoljára végzett teljes patkányírtás után egyre nagyobb a veszély, hogy a fővárosban megugrik a patkányok száma, fenyeget a Népszabadság.

A fővárosban harmincöt évvel ezelőtt az épületek 33 százalékában, a belvárosban viszont gyakorlatilag 100 százalékában voltak patkányok, vagyis nem volt olyan ház, csatorna, ahol ne fordult volna elő patkány, emlékezik a lap a hetvenes évek elejére. A patkányinvázió miatt a tanács 1971-ben telkes patkánymentesítést írt elő, amely két évig tartott.

A patkányirtás óta állapotfenntartás zajlik, írja a lap. A főváros ma az egyre szaporodó illegális szemétdombok, az illegális külvárosi haszonállattartás, a külvárosi hajléktalantanyák miatt ismét azzal a veszéllyel néz szembe, hogy megugrik a jelenleg 0,08 százalékos patkányfertőzöttség. A nemzetközi adatok szerint 2 százaléknál húzódik a közegészségügyi határ.