Ágnes
-5 °C
2 °C

Politikusok is érintettek a portugál pedofilbotrányban

2002.11.28. 09:46
A portugál rendőrség olyan kiterjedt pedofil hálózatot göngyölített fel, amelynek politikusok, diplomaták, neves újságírók is tagjai voltak. Az ügy egyik központi alakja az országszerte gyermekotthonokat működtető Casa Pia állami szervezet egyik alkalmazottja. A hírek szerint a férfi megerőszakolt több fiúgyermeket, és a Casa Pia gyermekotthonaiból kiskorúakat közvetített szexuális kapcsolatra befolyásos pedofil személyeknek.
A portugál rendőrség vizsgálatot indított egy lisszaboni állami árvaházban évtizedek óta működtetett pedofil hálózattal kapcsolatos információk kapcsán. A Lusa portugál hírügynökség szerint a hálózat működéséről az árvaház egykori lakói tettek bejelentést. Elmondásuk szerint a gyermekotthonban több tucat kisfiút ért szexuális zaklatás az elmúlt húsz év alatt. Az ügy szerdán került nyilvánosságra, a portugál televízióállomások a bűnszövetkezet több áldozatát is megszólaltatták.

Eddig csak a gyermekotthon alkalmazottját vették őrizetbe

Eddig csak egy személyt vettek őrizetbe, és még egyetlen nevet sem hoztak nyilvánosságra, tehát a botrány java még hátravan. Portugál médiajelentésekből azonban máris ismeretessé vált, hogy politikusok, diplomaták, ismert művészek és újságírók is tagjai voltak a bűnszövetkezetnek. A botrány méretei Jorge Sampaio elnököt és José Manuel Durao Barroso kormányfőt is megszólalásra késztették; mindketten szorgalmazták az ügy alapos kivizsgálását.

Az ügy egyik központi alakja a már őrizetbe vett személy, az országszerte gyermekotthonokat működtető Casa Pia állami szervezet egyik alkalmazottja. Médiajelentések szerint maga is megerőszakolt több fiúgyermeket, s a Casa Pia gyermekotthonaiból kiskorúakat közvetített szexuális kapcsolatra befolyásos pedofil személyeknek. A megrontásban való közreműködéssel vádolt férfi a vádakat tagadta, munkatársai azonban megerősítették a zaklatásokat átélt árvák vádjait.

Egyszer már nyomoztak, de leállították a vizsgálatot

Különösen kínossá teszi az ügyet, hogy már többször, többen is figyelmeztettek ezekre az üzelmekre, először több mint húsz évvel ezelőtt, de többnyire elmaradt a hatósági vizsgálat. Csupán egyszer láttak neki a nyomozásnak egy feljelentés nyomán, de rejtélyes módon akkor is csakhamar leállították a vizsgálatot - jelentette a dpa.

Teresa Costa egykori családügyi államtitkár egy lisszaboni lapnak nyilatkozva elmondta: húsz évvel ezelőtt ő már felhívta a rendőrség figyelmét a gyermekotthonból érkező gyanút keltő hírekre, a hatóságok azonban nem tettek semmit az ügyben. Mint mondta, bizonyítékai vannak arra, hogy a pedofil hálózatban "magas rangú közéleti személyiségek" is érintettek voltak; föltehetően ők jártak közben annak érdekében, hogy a hatóságok eltusolják az ügyet. Ő maga pedig halálos fenyegetéseket kapott azt követően, hogy feljelentést tett a rendőrségen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!