Valér
-2 °C
0 °C

Pedofíliával gyanúsítják Lech Walesa egykori gyóntatóját

2004.07.30. 16:13
A Lengyelországban népszerű Henryk Jankowski atyát, a Szolidaritás egykori lelkészét sajtóértesülések szerint azzal gyanúsítják, hogy tíz éven át házvezetőnője fiát zaklatta szexuálisan. A pap hecckampányról beszél, az ügyészség vizsgálódik.
A 68 éves Jankowski, a gdanski Szent Brigitta plébánia papja határozottan visszautasította a gyanúsítást, és kijelentette a gdanski rádióban, hogy a média hecckampányt indított ellene.

A Super-Express című lap szerint egy 16 éves fiú, Jankowski atya volt házvezetőnőjének fia nevében tettek feljelentést a gdanski ügyészségen, mert - a meg nem erősített lapértesülés szerint - a katolikus pap tíz éven át rajta élte ki pedofil hajlamait. A Radio Gdansk azt is tudni véli, hogy Tadeusz Goclowski gdanski érseknek már régóta tudomása van a fiú szüleinek Jankowskivel szemben felhozott vádjáról.

Az ügyészség vizsgálódik

A gdanski ügyészség annyit megerősített, hogy egy panasz nyomán vizsgálatot folytat egy pedofil bűncselekmény ügyében, de nem közölte sem a panaszos, sem pedig a feljelentett gyanúsított nevét. Jankowski kiállt a nyolcvanas években a kommunista rendszerrel dacoló Szolidaritás szakszervezeti mozgalom mellett, amely a gdanski hajógyár munkásai körében jött létre.

Antiszemita kirohanások

Az 1989-es rendszerváltás után számos antiszemita nyilatkozatot tett a nyilvánosság előtt. Kijelentette például, hogy "a lengyel lakosság számára elfogadhatatlanok a zsidó vallású emberek a lengyel kormányban". A Dávid-csillagról azt mondta, hogy ez a jelkép "rokon a horogkereszttel, valamint a sarló és kalapáccsal". A Brigitta templom bejáratánál egy időben antiszemita tartalmú írásokat árusítottak. A lengyel katolikus egyház 1997-ben egy évre eltiltotta Jankowski atyát mindezért az igehirdetéstől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!