Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Elítélték egy francia pedofilhálózat tíz tagját

2004.07.02. 16:59
A csoport ellen 2000 óta folyt nyomozás, kezdetben csak egy házaspárt gyanúsítottak. Az eset kapcsán felmerült az előzetes letartóztatás jogi hátterének reformja.
Egy francia bíróság elítélt tíz embert, akik egy pedofilhálózat tagjai voltak. A bíróság pedofilia, kínzás és fajtalankodás vádjaiban találta bűnösnek az alpereseket. A hálózat vezetőjét, Thierry Delay-t és feleségét Myriamot húsz és tizenöt évnyi szabadságvesztésre ítélték kiskorúak megerőszakolása miatt. Az elítéltek közt egy pár és egy munkáspap is szerepel.

2000-ben kezdték a nyomozást

Családsegítők még 2000-ben hívták fel az ügyészség figyelmét a Delay családra, akiket akkor azzal gyanúsítottak, hogy saját gyermekeikkel folytatnak fajtalankodást - ezt a vádat mostanra be is bizonyították. Az időközben nevelőotthonban elhelyezett gyermekeik vallomása szerint szüleik és társaik simogatták, megerőszakolták és szexuális aktus létesítésére kényszeríttették őket.

A tárgyalás egyébként még május közepén elakadt, amikor a két házaspár azt vallotta, hogy korábban hazudtak, amikor bűnösnek vallották a többi vádlottat - ekkor úgy tűnt, hogy tizenhárom vádlottat szabadlábra helyeznek. Myriam Delay később azonban ismét bevallotta, hogy társaik is bűnösek. "A gyerekeim nem hazudtak. Ott voltam és mindent láttam" - mondta az asszony.

Hét gyanúsított ártatlanul ült előzetesben

Mindegyik gyanúsított hónapokat ült a börtönben a májusban kezdődött tárgyalásokra várakozva; ez idő alatt egyikük sem láthatta gyermekeit. Most hét gyanúsítottat felmentettek, a francia igazságügyminiszter, Dominique Perben sajnálatát és együttérzését fejezte ki, amiért ők ártatlanul voltak előzetes letartóztatásban. A miniszter sajtótájékoztatóján egy munkacsoport életrehívását jelentette be, aminek a feladata az előzetes letartóztatás jogi hátterének átgondolása lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!