Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vádat emelnek a szír pénzváltók ellen

2005.04.07. 19:02
A Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya vádat emelt Bassam Tarche és kilenc társa ellen a Fővárosi Bíróságon. Az időközben hivatali vesztegetéssel megvádolt Dér Zoltánt és Bassam Tarchét első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság január 12-én kihirdetett, nem jogerős ítéletében.
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség tíz emberrel szemben a szír pénzváltók ellen indult pénzmosási ügyben, közölte az MTI-vel a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön.

A vádlottak utasításainak megfelelően

A Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya vádat emelt Bassam Tarche és kilenc társa ellen a Fővárosi Bíróságon. A Fővárosi Főügyészség a vádlottakat jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással és magánokirat-hamisítással vádolja, olvasható Dobos Gabriella MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írja, a vád lényege, hogy T. Bassam és társai - miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem engedélyezte a vádlottak cégeinek, hogy továbbra is pénzváltási tevékenységet folytathassanak, illetve visszavonta a korábban kiadott engedélyeket - olyan cégeket kerestek meg, amelyek engedélyt kaptak a pénzváltó tevékenység folytatására, de annak vezetői ténylegesen mindenben a vádlottak utasításainak megfelelően jártak el.

Az árfolyamot figyelmen kívül hagyva

E cégek 2003 elején a Magyarországi Volksbank Rt.-vel, illetve később a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel kötött megbízási szerződés alapján végezték pénzváltó tevékenységüket úgy, hogy a bank által rendelkezésre bocsátott valutaellátmányt és váltási készletet a vádlottak a pénzváltó helyiségeken kívül, a bank által meghatározott árfolyamot figyelmen kívül hagyva, a saját maguk által meghatározott árfolyamon váltották.

Mivel a megbízó hitelintézet a pénzváltó tevékenységre vonatkozó előírásokat ellenőrizhette, a szabályok be nem tartását fiktív bizonylatok, valótlan tartalmú kiadási és bevételi forgalom elkészítésével, és valótlan adatokat tartalmazó úgynevezett pénzmosási adatlapok kitöltésével fedték el, olvasható a szóvivő közleményében.

Nyolcezer forintos szuvenír

Péntek József alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére még februárban közölte: az ügy gyanúsítottjaira 145 millió forintos pénzmosást tudtak rábizonyítani.

Az időközben hivatali vesztegetéssel megvádolt Dér Zoltánt és Bassam Tarchét első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság január 12-én kihirdetett, nem jogerős ítéletében. A vád szerint az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjét, Molnár Csabát összesesen nyolcezer forint értékű szuvenírrel, karkötővel és ceruzatartóval ajándékozták meg, aki ezért cserébe hivatali kötelességét megszegve jogtalan előnyhöz juttatta őket. Első fokon Molnár Csabát is felmentették a minősített vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés vádja alól.