Valér
4 °C
8 °C

Galambpánik Washington államban

2005.12.01. 09:52
Madárinfluenza-pánik tört ki a washingtoni Wenatcheeban. A városkában döglött galambok hullottak az égből. Mint kiderült, méreg, és nem a rettegett vírus végzett velük.

Döglött galambok hullottak az égből a washingtoni Wenatcheeban, Seattle közelében. A galambhullás kisebb pánikot okozott a városkában, a helyi tisztiorvosi szolgálat több bejelentést is kapott. Mindenki attól tartott, hogy a rettegett madárinfluenza elérte a várost, írja a Seattle Times.

A hatóságok éppen elrendelték az elhullott állatok begyűjtésétt, hogy elvégezhessék rajtuk az influenzateszteket, amikor a Coast Hotel egyik lakója betelefonált, és tájékoztatta a hatóságot, hogy a Wenatchee Center, az Ecolab nevű rágcsálóirtó cég helyi leányvállalata irtja a galambokat.

"A galambméreg csak pár madárral végez, így a többi már elkerüli a várost" - magyarázta a Timesnak a technikát Freyda Stephens, a Wenatchee Center igazgatója. "Nem az a célja, hogy mindent elpusztítson" - tette hozzá.

A cég az állami törvényeknek megfelelően járt el, mivel azonban elfelejtette jelenteni az akciót a helyi önkormányzatnál, megsérthette az állatokkal szembeni kegyetlenkedést tiltó helyi szabályokat. "A helyi rendelet értelmében csak állami intézmény, vagy állami intézmény felhatalmazásával bíró magáncég mérgezhet állatokat" - mondta el a Timesnak James Rowe, a helyi önkormányzat állatvédelmi felelőse.

Rowe szerint amúgy alapvetőnek kéne lennie, hogy a madarak tömeges mérgezésekor - főleg most, a madárinfluenza-pánikra tekintettel - értesíteni kell a hatóságokat. Amúgy is, szerinte megoldható, hogy a madarak ne véletlenszerűen dögöljenek meg. "Egy haldokolva vergődő madár elég megrázó látvány" - mondta.

Rowe vizsgálatot kezdeményezett a városi ügyészségnél, írja a Seattle Times.