Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Első osztályon repült egy disznó

2000.10.28. 17:21
Egy mázsás házisertés első osztályon repült Philadelphiából Seattle-be a US Airways járatán. Gazdája ugyanis orvosi igazolással rendelkezett arra nézvést, hogy a sertés terápiás célokat szolgáló útitárs. A disznó leszállás közben pánikba esett és megpróbált betörni a pilótafülkébe. Az incidens után a légitársaság bejelentette, hogy a jövőben nem szállít házisertéseket menetrend szerinti járatain.
Mostanában nemcsak a gyermekversekben röpködnek a malacok*, hanem az amerikai belföldi járatokon is. Igaz, már nem sokáig: a US Airways bejelentette, hogy a jövőben nem szállít házisertéseket menetrend szerinti járatain.

Képünk illusztráció
Október 17-én ugyanis egy 130 kilós sertés (Sus scrofa domestica) első osztályon utazott gazdájával együtt, a hölgy ugyanis érvényes orvosi igazolással rendelkezett arra nézvést, hogy a sertés terápiás célokat szolgáló házikedvenc, úgynevezett ,,segítő állat", hasonlóan a vakvezető kutyákhoz.

A disznó a hat órás Philadelphia-Seattle út legnagyobb részét végigaludta, a leszállásnál azonban pánikba esett. A mázsányi állat visítani kezdett, amikor a gép landolt, majd fel-alá rohangált és miközben a repülőgép a terminál épülete felé gurult, megpróbált betörni a pilótafülkébe.

Háttér
A Pallas Nagy Lexikona szerint a sertés házi állat, mely a páros ujju, de nem kérődző emlős állatoknak a disznófélék vagy sörtések alrendjébe tartozik. A sertés vadon élő fajtái Ausztráliát kivéve, minden világrészben előfordulnak, s mindenütt mocsaras helyeken és nedves erdőkben tartózkodnak, testük középnagy, a társas élet kedvelői, a szó szoros értelmében véve mindent evők, rendkivül szaporák, s igen könnyen megszelidíthetők. Legismeretesebbek közülök az európai vaddisznó, az ázsiai szarvasalaku disznó, az afrikai szemölcsös dizsnó, s az amerikai pézsmás disznó. Jelenleg a sertés, a sarkvidékeket kivéve, mindenütt el van terjedve, s különösen nagy mennyiségben tenyésztik az Egyesült-Államokban, ahol főleg Chicagóban foglalkoznak sódarának és zsírjának exportálásával.
Egy szemtanú beszámolója szerint ,,számos utas, különösen az első osztályon utazók eléggé felháborodtak azon, hogy egy nagyméretű, fékezhetetlen disznó van a fedélzeten". A sertés Seattle-ben leszállt, ám a visítást még a reptér épületében sem hagyta abba.

Az amerikai légügyi hivatal Federal Aviation Administration (FAA) vizsgálatot indított az ügyben. A US Airways a disznó röptetésével nem feltétlenül szegte meg az FAA szabályzatát, a légügyiek arra kíváncsiak, vajon a légitársaság betartotta-e az elő állatok szállítására vonatkozó saját szabályait.

A US Airways szállítási szabályzata a következőt írja a ,,segítő állatok" szállításáról: ,,A légitársaság engedélyezi a kutyák és más segítő állatok számára, hogy a sérült (disabled) személlyel együtt tartózkodjanak az utastérben. A segítő állat utazhat az utas ölében, kivéve, ha eltorlaszolja a folyosót vagy a vészkijáratot. A segítő állatok ingyen utazhatnak a sérült személlyel." Kérdés azonban, hogy a sertés tulajdonosa tekinthető-e sérült személynek.

* ,,szárnyat igéz a malacra / röpteti és kikacagja" - Weöres Sándor: Bóbita

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!