Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Az éhes kongóiak megeszik a pigmeusokat

2003.01.08. 21:06
Az ENSZ vizsgálóbizottsága "hihető bizonyítékokat" talált arra vonatkozólag, hogy a Demokratikus Kongóban egymással viaskodó lázadók meggyilkoltak és megettek pigmeusokat. A kongói lázadók arra használják a pigmeusokat, hogy az őserdőben élelmet gyűjtsenek számukra, azonban, ha a pigmeusok üres kézzel térnek vissza, lemészárolják és megeszik őket.
Az ENSZ-tisztviselők szerdán a kenyai Nairobiban kijelentették, hogy a világszervezet hatfős vizsgálócsoportja ezekben a napokban az északkelet kongói Ituri tartományban igyekszik utánajárni az emberevésre utaló jelentéseknek. Manodje Mounoubai, az ENSZ kongói missziójának szóvivője Kinshasából telefonon közölte: az ENSZ-tisztviselők jelenleg vizsgálják az összes emberjogi sérelmet a térségben.

Ha nincs vad, jó a vadász is

Nevük elhallgatását kérő más ENSZ-képviselők azonban az emberevés vádját hihetőnek mondták. Az ásványi kincsekben gazdag Ituri tartományban harcok folynak különböző lázadó csoportok között. Ezek a pigmeusokat arra használják, hogy az őserdőben élelmet gyűjtsenek számukra. De ha a jó vadász hírében álló pigmeusok, akik egyaránt mesterei az íjnak, és dárdának, üres kézzel térnek vissza, lemészárolják és megeszik őket.

Egy pigmeusokat segélyező kongói emberbaráti csoport az AP jelentése szerint felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja cserben a kongói pigmeusok mintegy százeres kisebbségi csoportját, amelyet már amúgy is a kihalás veszélye fenyeget.