Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Háztetőn tüntetnek a brit apák

2008.07.09. 15:46
Egy, az apák jogaiért küzdő brit szervezet két tagja felmászott egy angol parlamenti képviselő házának tetejére. Azt akarják elérni, hogy az apák egyenlő jogokat kapjanak gyermekeik látogatására, erről a kormánnyal akarnak tárgyalni.

Az apák jogaiért harcoló Fathers 4 Justice nevű brit szervezet két tagja szerdán felmászott egy angol parlamenti képviselő házának tetejére és azóta is ott tüntetnek. Nigel Ace és Tony Ashby Superman- és Batman-kosztümbe öltözve "Vessünk véget az apák elleni háborúnak!" feliratú plakátot mutogatnak és állításuk szerint készen állnak bármeddig a háztetőn maradni.

A Fathers 4 Justice, az apák egyenlő gyereklátogatási jogaiért harcoló szervezet Angliában közismert a figyelemfelkeltő akciói miatt. Tagjai 2004 májusában lilára festett liszttel dobták meg Tony Blair akkori brit miniszterelnököt, majd pár hónappal később a Buckingham Palota egyik erkélyére is felmásztak.

Harriet Harmon, a Munkáspárt helyettes vezetője házának tetejére már több mint egy hónapja egyszer felkapaszkodtak. Akkor két férfit közbotrány okozása miatt letartóztatták, majd elengedték az ügy rendőrségi vizsgálatának július 16-ai lezárásáig.

Tony Ashby, az egyik mostani tüntető azt állítja, hogy hét éve nem látta gyerekeit. Azt nyilatkozta, hogy a képviselőnővel akar beszélni a kormány feminista álláspontjáról, de ha vele nem lehet, akkor hívják oda Gordon Brown miniszterelnököt. "Nem akarunk bajt okozni, csak az üzenetünket szeretnénk továbbítani" - tette hozzá.