Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Pókinvázió Boszniában

2002.07.19. 16:02
Elszaporodtak a fekete özvegyként ismert mérges pókok Bosznia-Hercegovinában, állítják a helyi hatóságok. A pókok a nagy melegben agresszívebben viselkednek.
Elszaporodott a fekete özvegy nevű mérges pók Hercegovina területén figyelmeztetnek a boszniai hatóságok. A pók csípése halálos lehet, ezért Zlatko Puvacic, a boszniai járványügyi hatóság főnöke pénteken felszólította a hercegovinai kantonok és városok egészségügyi hatóságait, hogy sürgősen szerezzenek be szérumot a feketeözvegy csípése ellen.

Eddig békés volt a fekete özvegy

A hercegovinai Ravno környékén már rég megjelent a gömbhasú pókfélék családjába tartozó veszélyes fajta, de a fekete özvegy eddig senkit sem támadott meg. Ugyanakkor Dalmáciában és Isztrián már két fekete özvegy is embert csípett. Az orvosok gyors közbelépésének köszönhetően az áldozatok túl vannak a veszélyen.

A melegtől bevadulnak

Puvacic elmondta: a fekete özvegy a nagy melegben válik agresszívvé. Csípése először hányást okoz, a nyakizmok feszessé válnak, és az áldozat nagyon lassan elveszíti eszméletét. A veszélyes pókfajtát (latinul "latrodectes mactans") könnyű felismerni jellegzetes színéről: golyó alakú, fekete alapszínű potrohán egymással szembeállított két piros háromszög alakú rajzolat látszik. A nőstény Mintegy 15 milliméter nagyságot ér el, a hím ennél sokkal kisebb. A Dél-Európában honos faj nem összetévesztendő a Magyarországon előforduló ártalmatlan rokonával, amelyet ugyancsak "feketeözvegynek" szoktak nevezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!