Géza
-12 °C
-4 °C

Pénz híján gyalog járőröznek a pomázi rendőrök

2001.08.08. 16:12
Sétára kényszerültek a pomázi rendőrök, mivel kiderült, hamarosan elfogy az egész évre tervezett benzinpénzük. Az őrs munkatársai júniusban döbbentek rá, hogy a havi megengedett hetvenötezer forint helyett százkilencvenezerért tankolnak autójukba. Az anyagi problémájukat átmenetileg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság oldotta meg azzal, hogy az idegenforgalmi szezonra százezer forint támogatást adott. Ebből azonban a rendőrök túlóráit is fedezni kell.
Az utóbbi időben a pomázi rendőrök egyre ritkábban tudják autóval ellátni a szolgálatot, mivel fogytán van a benzinre költhető pénzük - erősítette meg a Pomázi Tükör információit Orosházi Géza, a helyi őrs parancsnoka. Elmondása szerint júniusban döbbentek rá, hogy a megengedett havi hetvenötezer helyett 180-190 ezer forintot pöfögnek el. Így kénytelenek voltak visszavenni a fogyasztásból.

Négy község, egy város, két autó

A Szentendrei Rendőrkapitányság alá tartozó őrs munkatársainak egy város és négy község bűnözését kell megfékeznie. Ezt egy kétszáznegyvenezer kilométert futott Opel Astrával és egy Lada Nivával oldják meg. Leginkább a vagyon elleni bűncselekményekkel, úgymint lopással és betöréssel kell megküzdeniük.

Ha lehet, gyalogosan járőröznek - folytatta Orosházi Géza. Erre azonban csak a nappali órákban van lehetőség. Az viszont lehetetlen, hogy Dobogókőre is gyalog menjenek az egyenruhások, így mindenképp szükség van az autóra. Az őrs nehéz anyagi helyzetben van, de ennek ellenére sem hagyja cserben az állampolgárokat. Segélyhívás esetén négy keréken indulnak a tett helyszínére.

Az "idegenforgalmi segély" a megmentő

Az idegenforgalmi szezonra tekintettel ötmillió forintot osztottak szét a kapitányságok között - tájékoztatta az Indexet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese. A pénz háromnegyedével a személyi állomány túlóráit fedezték, míg a többit dologi kiadásokra, így akár benzinre is fordíthatták.

A pomázi őrs körübelül százezer forintot kapott. Orosházi Géza hangsúlyozta: ez csak arra volt elég, hogy a problémáikat átmenetileg megoldják. A pénz augusztus végén ismét elfogy, így egyre többször kényszerülnek majd gyalogos járőrözésre.