Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A világ végét jósolta a héberül kiabáló ponty

2003.03.18. 17:35
A világ végéről kezdett kiabálni egy közel tízkilós, az ünnepi vacsorán felszolgálásra váró ponty az Egyesült Államok keleti partvidékén. Izraelben pedig egy töltötthalkonzervből szólított fel Szaddám Huszein lefegyverzésére egy hal.
Egy kis létszámú, New York közelében élő zsidó szekta tagjai szerint Isten hal formájában született újjá. A mindössze hétezres lélekszámú New Square városának halpiacán ugyanis egy közel tízkilós ponty állítólag hirtelen megszólalt héberül. Az esetnek mindössze két tanúja van, a tizenegy gyermekes, 57 éves haszid Zalmen Rosen, és egy ecuadori bevándorló, Luis Nivelo. Kettejük közül Nivelo egy szót sem beszél héberül, viszont annyira meglepődött, hogy hanyatt esett.

Imádkozz!

Beszámolójuk szerint a ponty január 28-án délután 4 óra körül kezdett kiabálni. A halat már éppen felvágni készültek, hogy a szombati vacsora egyik fogása legyen, amikor az a világ végéről kezdett beszélni. A hal azt mondta: mindenkinek el kell számolnia tetteivel, mert már közel a világ vége. Ezután a hal felszólította Rosent, hogy imádkozzon és tanulmányozza a Tórát - jelentette az Observer.

Isten újjászületett

A kis közösségben páran úgy tartják, hogy egyik nemrégiben elhalálozott tagjuk békében nyugodni nem tudó lelke költözött a hal testébe. Azonban sokkal többen vannak olyanok, akik szerint Isten született újjá. Megint mások úgy gondolják, hogy a hal szavai a közelgő iraki háborúra figyelmeztették az embereket. De vannak olyanok is, akik szerint ez az egész egy kitalált marhaság, puszta fikció, mint a "Maffiózók" című sorozatban Tony Soprano álma a beszélő halról.

Beszélő halak világszerte

A világ másik részén, Izraelben állítólag egy töltötthalkonzervből szólalt meg egy rejtélyes hang. Itt a beszélő hal ultimátumot intézett Szaddám Huszeinhoz, hogy hagyjon fel a tömegpusztító fegyverek fejlesztésével. A konzervet felbontó Garel S. Karp és felesége szerint ez hal angolul beszélt, de jiddis akcentusa volt. Ám az asztalnál ülő vendégek szerint az állat pont az ellenkezőjéről beszélt - adta hírül az Israelinsider internetes újság.