Gerzson
5 °C
10 °C

Nem is volt olyan rossz az inkvizíció a Vatikán szerint

2004.06.16. 14:03
Sokkal kevesebb áldozata volt az inkvizíciónak, mint az a köztudatban él, állítják egyháztörténészek. A százhuszonötezer spanyolországi per alig pár százalékában hoztak halálos ítéletet az egyházi bíróságok, derült ki kutatásaikból. A halottak számát az öntevékeny spanyol bíróságok is gyarapították.
"Nem is volt olyan rossz az inkvizíció, mint gondolnánk" - próbálta enyhíteni a vallási üldözések okozta szenvedések mértékét keddi nyilatkozatában a Vatikán. Az egyház történészei 1998-ban kezdték intenzíven kutatni az inkvizíció történetét, írja a Daily Telegraph.

Az egyháztörténészek kutatásai szerint a "közkeletű hiedelmekkel" szemben az inkvizíció nem is volt olyan véres. Igaz ugyan, hogy csak Spanyolországban 125 ezer eljárást indítottak az egyház dogmáinak megsértői ellen, a kutatók szerint azonban csak az esetek "alig néhány százalékában" ítélték máglyahalálra a vétkezőket. A legtöbb halálos ítéletet nem egyházi bíróságok, hanem a spanyol hatóságok hozták, állítják a történészek.

A pápa máris kihasználta az inkvizíció megítélését enyhítő kutatási eredményeket. Keddi nyilatkozatában ugyan megismételte négy évvel ezelőtti bocsánatkérését az egyház túlkapásai miatt, de rögtön finomított is álláspontján. Mint mondta, az inkvizíciót történelmi kontextusában kell megítélni. Azt ugyanakkor nem részletezte, mit is ért történelmi kontextus alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!