Gusztáv
-4 °C
1 °C

Maffiamarakodás állhat a prágai robbantás hátterében

2004.08.02. 16:35
Kapcsolódó cikkek (1)
A feltételezések szerint a vasárnapi gyilkossági kísérlet mögött az Abergil család áll, akik régi vetélytársuk, az Abutbul család egyik tagját akarták láb alól eltenni. Prágában a kaszinók körül dúl a maffiaháború.
Két izraeli család - akik vállalkozásaik révén állítólag szoros kapcsolatban vannak az ottani alvilággal - évtizedek óta tartó viszálya állhat a vasárnapi prágai robbanás hátterében.

A robbanásban 18 ember megsérült, és csak a véletlennek köszönhető, hogy nem volt halálos áldozat. A merénylő ugyanis a döntő pillanatban elejtette a gránátot, és nem tudta azt időben bedobni a páncélozott amerikai Jeep Cherokee terepjáró nyitott ajtaján. A kocsi alá rúgott gránát pedig semmi kárt sem tett a páncélzatban, így Asszaf Abutbul, a Casino Royal tulajdonosa, aki ellen a merénylet irányult, ép bőrrel megúszta a gyilkossági kísérletet.

Apja fia

Asszaf Abutbul egy lépést sem tett személyes testőrei nélkül, apja, Felix Abutbul meggyilkolása óta, mert meg volt győződve arról, hogy izraeli vetélytársuk, az Abergil család az ő életét is megpróbálja majd kioltani. Hogy valóban az "ősellenség" áll-e a mostani gyilkossági kísérlet mögött, arra egyelőre sem a cseh, sem az izraeli rendőrségnek nincs bizonyítéka. "A két család az egész világon, de különösen Izraelben rendszeresen támadja egymást. Vitájuknak eddig már több halálos áldozata van" - mondta cseh újságíróknak egy izraeli bűnügyi szakértő. Szerinte a két család így próbálja egymás között kiegyenlíteni a régi számlát.

Cseh lapértesülések szerint a két éve meggyilkolt Felix Abutbul ismert alvilági figura volt Izraelben. Az izraeli sajtó halála után azt írta, hogy egyike volt a legveszélyesebb izraeli bűnözőknek. Tizenhét éve elrabolt egy emigrációban élő nigériai minisztert és váltságdíjat követelt érte. A rendőrség azonban elkapta, és néhány évet börtönben töltött. Állítólag néhány gyilkosság is száradt a lelkén, s bizonyos izraeli körökben "Baiza" - "Mészáros" volt a gúnyneve.

Maffiák a kaszinók mögött

Az Abutbul család vállalkozásainak központjában az úgynevezett "úszó" játékbarlangok, kaszinók voltak, s ebben volt állítólag ellenlábasa az Abergil család. Ezek a játéktermek hajókon üzemeltek, kinn a tengeren, s főleg az izraeli felségvizek határain kívül, mert az izraeli törvények tiltják a hazárdjátékokat. Miután azonban az izraeli hatóságok ezeket az úszó kaszinókat felszámolták, tulajdonosaik játéktermeiket áthelyezték a világ más részeire, egyebek között Prágába is.

A cseh rendőrség szerint a prágai kaszinókban minden bizonnyal sok pénzt mosnak tisztára, de ezt bebizonyítani rendkívül nehéz. A kaszinók mögött ugyanis ott található az izraeli, az arab és az orosz maffiák egész hálózata. Miroslav Mares brünni politológus szerint a mai prágai helyzet ezen a téren kezd hasonlítani a kilencvenes évekbeli budapesti helyzethez, ahol szintén dúlt a maffiaháború. Ugyanakkor a cseh bűnügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a leszámolásoknak nincs közük a nemzetközi terrorizmushoz.