Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bemutatták a haldokló Dianáról készült felvételt

2007.06.07. 00:02
A brit Chanel 4 televízió szerda este bemutatta azt a filmet, amelyben egy felvétel látható a haldokló Diana hercegnőről. A képen Diana arcát kitakarták. Az adás ideje alatt több százan tüntettek a film bemutatása ellen.

A királyi család tiltakozása ellenére szerda este bemutatta a Lady Diana haláláról készült filmet a brit Channel 4 televízió. Az adás ideje alatt több százan tüntettek a film bemutatása ellen. A filmen látható volt egy felvétel, amelyen a súlyos autóbaleset után haldokló hercegnőt a mentőautóban első segélyben részesíti egy orvos. A képen Diana arcát kitakarták.

A szenzációra éhes nézők valószínűleg csalódtak. A készítők soha nem látott felvételeket ígértek, de ezek leginkább egy mindennapos autóbaleset képei voltak: egy roncs, egy orvos, egy mentőautó az út szélén.

A „Diana: Szemtanúk az alagútban" című film eredetileg azt vizsgálja, hogyan viselkedtek a párt kísérő paparazzók a balesetnél. A film alapkérdése az volt, a bulvárfotósoknak miért a fényképezés volt az első dolguk ahelyett, hogy segítettek volna a sérülteken. Az alagútban egyetlen fotós volt csak, aki letette kameráját, és segített a sérültet ellátó mentősöknek.

A bemutatott képeknél jóval drasztikusabb volt, ahogy a filmben egy párizsi rendőrtiszt visszaemlékezett a haldokló Dianára: "mindkét szeme alatt vörömlenyek voltak, mintha megverték volna".

Diana hercegnő és barátja, Dodi Al Fayed 1997. augusztus 31-én hunyt el Párizsban. Diana ekkor már elvált Károly walesi hercegtől, és együtt élt a multimilliomos egyiptomi üzletember, Mohammed Al Fayed fiával, Dodival.

A kocsiban rajta és Dodin kívül a sofőr, Henri Paul és Trevor Rees-Jones (Fayed testőre) ült. Később a vezető vérében magas alkoholszintet találtak, miután a kocsi az alagút 13. oszlopának ütközött.


Tekintse meg képeinket!

Rees-Jones volt az egyetlen, aki túlélte a balesetet, jóllehet ő ült a legközelebb a becsapódási/ütközési ponthoz. Igaz, ő volt az egyetlen, akinek a biztonsági öve be volt kötve a Mercedesben. Diana a hátsó ülésen nem kapcsolta be a saját övét. A hercegnő nem halt meg azonnal, egy közeli kórházban kétszer is megpróbálták újraéleszteni, de végül, hajnali négykor megállt a szíve. Temetése 1997. szeptember 6-án volt.

A párizsi baleset körülményeit hosszú ideig elemezték, végül a Lord Stevens által vezetett vizsgálat, amely 2004-ben kezdődött, három év után azt állapította meg, hogy Diana és Dodi „véletlen, tragikus autóbalesetet szenvedett”.

Diana hercegnő egy régi angol arisztokrata családban született, de viselkedése sosem illeszkedett a királyi udvar szigorú és merev szertartásaihoz. Diana neveltetése ugyanis korántsem volt arisztokratikus, mivel szülei elváltak, és anyja egy egyszerű polgári iskolába járatta.

A walesi herceg 1981-ben vette feleségül Diánát, de már a nyolcvanas évek közepén megromlott házasságuk. Mindketten csalták a másikat, Károly herceg jelenlegi feleségével, Camilla Parker Bowles-szal folytatott viszonyt és Diana szeretőit is jól ismerte a bulvársajtó (James Hewitt, James Gilbey). Dodi Al Fayed előtt például egy híres sebésszel, Hasnat Khannal tűnt fel több nyilvános helyen is. 1992-ben különvált Diana és Károly herceg, válásukat viszont csak 1996-ban zárták le véglegesen.