Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Privát traffipaxok kattognak májustól az utakon

2008.04.16. 09:23
A nyerészkedés elleni védekezésként a magántraffipaxokat nem lehet majd bárhová felállítani. A Népszava szerint viszont így sem lesz rossz üzlet a maszek sebességmérés, mert a bevétel biztos és még a befektetést is megtérítik.

A sebességmérõk üzemeltetését végzõ vállalkozóknak a Nemzeti Közlekedési Hatósággal kell egyeztetniük arról, hogy milyen helyszínek akarják felállítani gépeiket - írja a szerdai Népszava.

Az önkormányzatokkal és közútkezelõkkel való egyeztetés elõírásával azt célozták meg, hogy a sebességmérõk mûködtetésére szerzõdõ cégek tényleg az indokolt helyeken mérjenek, ne csak a nagyobb anyagi hasznot hozó szakaszokon.

Azzal majdnem mindenki egyetért, hogy az önkormányzatok és a közutak kezelõi magántaffipaxokat használjanak, azt viszont, hogy profitorientált vállalkozásokat vonjanak be a mérésekbe, civil és szakmai körök egyaránt ellenzik. A jogszabály nem határozza meg ugyanis pontosan, hogy mi az az indokolt nyereséghányad, amit a cégek kaphatnak az üzemeltetésért. Egyelõre azt sem tudni, hogy milyen mûszaki feltételeknek kell megfelelnie a mérõmûszereknek, az errõl szóló miniszteri rendeletet ugyanis még nem hirdették ki.

A jogszabályok májustól teszik lehetõvé, hogy magántraffipaxok is mérhessék az autósok sebességét. Az állam az "indokolt nyereséghányadon" felül a befolyt bírságokból megtéríti a befektetõnek a mûszer rendszerbeállításának költségeit, sõt fizet a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáért, valamint a fényképek elküldésének költségét is el lehet számolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!