Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Privát traffipaxok kattognak májustól az utakon

2008.04.16. 09:23
A nyerészkedés elleni védekezésként a magántraffipaxokat nem lehet majd bárhová felállítani. A Népszava szerint viszont így sem lesz rossz üzlet a maszek sebességmérés, mert a bevétel biztos és még a befektetést is megtérítik.

A sebességmérõk üzemeltetését végzõ vállalkozóknak a Nemzeti Közlekedési Hatósággal kell egyeztetniük arról, hogy milyen helyszínek akarják felállítani gépeiket - írja a szerdai Népszava.

Az önkormányzatokkal és közútkezelõkkel való egyeztetés elõírásával azt célozták meg, hogy a sebességmérõk mûködtetésére szerzõdõ cégek tényleg az indokolt helyeken mérjenek, ne csak a nagyobb anyagi hasznot hozó szakaszokon.

Azzal majdnem mindenki egyetért, hogy az önkormányzatok és a közutak kezelõi magántaffipaxokat használjanak, azt viszont, hogy profitorientált vállalkozásokat vonjanak be a mérésekbe, civil és szakmai körök egyaránt ellenzik. A jogszabály nem határozza meg ugyanis pontosan, hogy mi az az indokolt nyereséghányad, amit a cégek kaphatnak az üzemeltetésért. Egyelõre azt sem tudni, hogy milyen mûszaki feltételeknek kell megfelelnie a mérõmûszereknek, az errõl szóló miniszteri rendeletet ugyanis még nem hirdették ki.

A jogszabályok májustól teszik lehetõvé, hogy magántraffipaxok is mérhessék az autósok sebességét. Az állam az "indokolt nyereséghányadon" felül a befolyt bírságokból megtéríti a befektetõnek a mûszer rendszerbeállításának költségeit, sõt fizet a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáért, valamint a fényképek elküldésének költségét is el lehet számolni.