Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Megverték a PSZÁF elnökét

2003.06.16. 16:47
Ismeretlenek súlyosan bántalmazták Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét. Szászt kórházba szállították. A rendőrség megkezdte a vizsgálatot.
Szász Károly
Hétfőn reggel uszodába menet a Budakeszi úton ismeretlenek, vélhetően szándékosan, megtámadták és botokkal megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Szász autója elé egy biciklista hajtott, majd elesett. A kocsijából kiszáló PSZÁF elnökre egy bokorból előugró ember támadt rá egy "borzasztóan nagy bottal". "Elkezdett ütni, vágni" - nyilatkozta műtéte után Szász. A támadók emlékei szerint többen voltak. A PSZÁF hétfői közleménye szerint "egyértelműen kizárható, hogy haszonszerzés céljából, rablótámadás érte volna az elnököt".

Szász kocsija látszólag sértetlen, csak a mobiltelefonja tűnt el. A közlemény szerint "alaposan feltételezhető, hogy a magyar demokrácia történetében példátlan támadás az elnök munkájával összefüggésben, közelebbről egy konkrét vizsgálattal van összefüggésben."

Szászt nem sokal reggel hét előtt szállították a Szent János kórházba. Szász kezelőorvosa elmondta, a PSZÁF elnöke sinkcsonttörést szenvedett, teljes felépülése több hónapig is eltarhat, de maradandó sérüléseket nem szenvedett. Korábban koponyatörésre is gyanakodtak, erről azonban kiderült, hogy bőrfelszíni sérülés. Szász kezét a délelőtt megoperálták.

Egyelőre nem menesztik az elnököt

Fotó: HavariaPress
Az Index információi szerint a pénzügyminiszter már elkészítette azt az előterjesztést, mely a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata alapján indítványozta volna a PSZÁF-elnök menesztését a parlamentnek. Szász Károlyt ugyanis a parlament választotta meg, így a menesztésére is csak a törvényhozás hivatott. A Kehi által feltárt szabálytalanságok miatt a Miniszterelnöki Hivatal, illetve Keller László közpénzügyi államtitkár korábban már többször is szorgalmazta különféle szabálytalanságokra hivatkozva Szász visszahívását. Az Index úgy tudja, hogy a PSZÁF-elnököt ért támadás miatt kormánykörökben egyelőre letettek Szász Károly elmozdításáról. A pénzügyi tárca sajtóosztálya megkeresésünkre cáfolta a Szász elmozdítását célzó előterjesztés elkészültét.

Szász: Egy konkrét vizsgálat miatt vertek meg

Fotó: HavariaPress
Szász szerint egy konkrét PSZÁF-vizsgálattal hozható összefüggésbe a megverése. Személy szerint Szászt nem fenyegették a vizsgálattal kapcsolatban, munkatársai azonban kaptak figyelmeztetéseket - mondta el a PSZÁF-elnök. A kérdéses vizsgálati eredményt kedden tervezték nyilvánosságra hozni, Szász szerint erre már hétfőn sor kerülhet.

A PSZÁF-elnök az esetleges menesztését firtató kérdésre azt mondta: szakmailag teljesen alaptalan volna az eltávolítása. Jelezte, még a héten vissza kíván térni a munkájához "és amíg bírja dolgozni fogok" - mondta. A PSZÁF első embere bejelentette, hogy eljutott hozzá egy húszoldalas dokumentum, amely rágalmak sorát tartalmazza a PSZÁF-elnökről, illetve a papírokból arra lehet következtetni, hogy titkosszolgálati eszközökkel gyűjtöttek ellene adatokat. Szász Károly konkrétumokat nem kívánt közölni az állítólagos dokumentumról.

A rendőrség nem tud arról, hogy megfenyegették volna a PSZÁF első emberét - derült ki Jakab Géza dandártábornok hétfői rendkívüli tájékoztatóján. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: arról a későbbiekben döntenek, hogy rendőri védelmet biztosítsanak-e a megvert hivatalnoknak. A rendőrtábornok tájékoztatása szerint az esetnek van egy szemtanúja, de az üggyel kapcsolatos információk döntő része a sértettől származik.

A korábbi közlésekkel szemben nem rabolták el Szász Károly mobiltelefonját, a készülékét ugyanis a helyszín közelében megtalálták az egyenruhások, akik súlyos testi sértés ügyében nyomoznak. Az ügyet a II. kerülettől elvették, így immár a BRFK Nyomozati Főosztályának életvédelmi alosztálya folytatja a vizsgálatot. A vizsgálódás során kihallgatják a PSZÁF munkatársait is, mivel az elkövetők szidalmaiból nem lehet a tettesek személyére, vagy az indítékra vonatkozó következtetést levonni.