Auguszta
-3 °C
2 °C

Hatvanhat év a putnoki brutális gyilkosság vádlottjainak

2004.12.16. 13:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Különös kegyetlenséggel, aljas indokból, társtettesként elkövetett emberölés miatt ítélte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a három évvel ezelőtti putnoki brutális gyilkosság öt vádlottját. A férfiak egy rokonukat gyilkolták meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság másodjára hirdetett ítéletet a még 2001-ben történt putnoki gyilkosság ügyében. A vád szerint hét, egymással rokonságban álló férfi meggyilkolta egy távolabbi rokonát. A vádirat szerint még egy nyolcadik férfi is belerúgott az áldozatba, őt ezért garázdasággal vádolták meg. A holttesten az orvosszakértők tizenöt késszúrást, több baltacsapás nyomát és harminchét ütésnyomot találtak. A megismételt első fokú tárgyaláson a bíróság két vádlottat felmentett, a többieket azonban bűnösnek mondta ki.

Új eljárás, új ítélet

Korábban a megyei bíróság a hét vádlottat egyenként minimum tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, különös kegyetlenséggel, aljas indokból társtettesként elkövetett emberölés miatt.

A védelem fellebbezése miatt azonban az ügy a Fővárosi Ítélőtáblához került, ahol ezt az ítéletet hatályon kívül helyezték. A döntést a táblabíróság azzal indokolta, hogy a bíróság nem vizsgálta meg a helyszínen, hogy a tanúk valóban felismerhették-e a vádlottakat.

Az áldozat támadt?

A megismételt eljárás keretében immár helyszíni tárgyalást is tartottak, és ennek alapján a bíróság felmentette az ügy első- és negyedrendű vádlottját. Ugyanakkor a másod- és hetedrendű vádlott elismerte a gyilkosságot, egyben kérte a többiek elleni vád elejtését. Állításuk szerint az eset előzménye az volt, hogy az áldozat megtámadta a másodrendű vádlottat, akinek a hetedrendű a védelmére kelt. Az ügyész ettől függetlenül fenntartotta a vádat, sőt három férfira életfogytig tartó büntetést kért. A gyilkosság öt vádlottjának a bűnösségét a bíróság is kimondta, őket összesen hatvanhat évnyi, egyenként tíztől tizenöt évig terjedő büntetésre ítélték. Az ítélet a fellebbezések miatt még nem jogerős.