Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megrongálták a csodarabbi sírját

2005.06.09. 18:34
Egyelőre nem tudni, faji indíttatású bűncselekmény vagy egyszerű vandalizmus a pozsonyi zsidó temető elleni támadás. Az ismeretlen tettes Hátám Szófer csodarabbi sírját, Pozsony legújabb turistaszenzációját rongálta meg.

Ismeretlen tettes megrongálta a híres pozsonyi csodarabbi, Hátám Szófér sírját is őrző emlékmúzeumot. A fél évszázadig romosan álló épületet az elmúlt években tetemes költségekkel állítottak helyre és azóta Pozsony egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága.

Elsűlyesztették

A vallás-és kultúrtörténeti emlékhely ellen támadó ismeretlen tettes százezer korona (több mint félmillió forint) kárt okozott a sírkamra egyedülálló értékeit védő dupla üvegmennyezetben.

A pozsonyi zsidó temető 1942-ben, a fasiszta szlovák állam idején csaknem teljesen megsemmisült. Akkor ugyanis alagútat építettek a várhegy alatt. Az alagút torkolatánál, egy kisebb völgyben álló zsidó temetőt akkor gyakorlatilag eltüntették a föld színéről. A mélyedést a várhegyből kivájt sziklatörmelékkel töltötték fel, mondta el a temető restaurálásán több mint egy évet dolgozó Staudt Mihály.

Igaz, hogy a temető legrégibb, felbecsülhetetlen értékű sírkövei, így a csodarabbi síremléke fölé építettek egy hevenyészett, védőfunkciót betöltő beton "szarkofágot", de az ily módon sírkamrává alakult műemlékek ettől kezdődően hozzáférhetetlenekké és megtekinthetetlenekké váltak. Mi több, a kommunizmus évtizedeiben a létezésüket is eltitkolták és a föld alá temetett temető "kikopott" a pozsonyiak emlékezetéből.

Ismeretlen indítékból

A temetőt néhány éve állami támodatással kezdte feltáratni a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Egyelőre nem tudni, hogy az ismeretlen tettes fajellenes indítékokból cselekedett-e, vagy csak közönséges vandál ösztönök vezérelték. A rendőrség az ügyben megindította a vizsgálatot.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft