Ágnes
-1 °C
2 °C

Az arcukat adják a kisboltrablók

2005.02.17. 11:12
Az Erzsébetvárosban, Zuglóban, Angyalföldön december közepe óta egyre több rablást követnek el kisboltok ellen. Van, aki baseballütővel várja a fegyveres támadókat, és van, aki már feljelentést sem tesz.
"Már olyan gyakorlata van, hogy ő veszi el a pénzt a rablótól" - mondja viccelődve alkalmazottjáról az egyik januárban kirabolt angyalföldi élelmiszerüzlet tulajdonosa. A boltba egy csendes szombat este ment be egy harminc-harmincöt év körüli, göndör, fekete hajú férfi. A már másodszor kirabolt eladónőre fegyvert fogott és pénzt követelt, majd az átadott néhány tízezer forinttal kisétált a boltból.


Szabad préda a kisközért (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Legközelebb már nem is teszünk feljelentést" - mondja a Csángó utcai bolt tulajdonosa. Az alkalmazottjának szinte egyfolytában szembesítésre kell járni, és, mint mondja, kiborult idegileg.

Olvasói vélemény
"A boltosoknak esetleg önmaguknak kellene összefogniuk valamiféle szakmai önszerveződéssel (vagy talán már van is ilyen szervezetük) és azon keresztül kellene megoldást találniuk, mielőtt kis hazánkban amerikai (vagy inkább USA) szintre emelkedik a kis boltok elleni bűnözés. Ez talán más felhangot adna a cikknek, és esetleg még meg is fogadnák a tanácsot :-)
Csak azért írtam, mert nem szeretnék egy rablásba csöppenni mondjuk öt év múlva, pláne nem olyanba, ahol a boltos után a vásárlókat is agyonlövik...
Egy mellékes megjegyzés: hogy a rendőrök és a bíróságok nem tudnak mit kezdeni a helyzettel (értsd bűncselekmény :-s ) az nem lep meg."
M. H.

A lebukás kockázata

"Láttunk már hősöket, akik elriasztották a rablókat, de szembeszállni nem érdemes velük" - mondja Dócs András százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályvezetője. December közepe óta szaporodtak el a kisboltrablások. A fővárosban a XIII. kerület mellett a VII. és a XIV. kerület a legveszélyeztetettebb kerület. A rendőrségnek ugyanakkor nincs pontos statisztikája arról, hogy hány kisbolt ellen történik támadás.

A százados szerint a rablótámadók néhány ezer forintért, mobiltelefonért vállalják a lebukás kockázatát. "Nehéz a felderítés, mert az áldozatok gyakran a rendőrségnél előbb értesítik a bolt tulajdonosát vagy a családtagjaikat" - nyilatkozza Dócs András.

Amúgy sem megy

"Mi már ki sem hívtuk a rendőrséget, amikor utoljára kiraboltak minket" - mondja egy közeli kisközért tulajdonosa. Szerinte a rendőrök tehetetlenek az egyre gátlástalanabb bűnözőkkel. És mit tehetnek a boltosok?, kérdeztük. "Nem szabad sok pénzt magunknál tartani, de amúgy sem megy az üzlet, egymást érik a kisboltok, de az emberek a nagypénzt a szupermarketekben hagyják, nem nálunk. Ja, és itt van még ez is" - húz elő a pult alól egy baseballütőt.


Helyszínelés a Csángó utcai kisboltban a január 15-i rablás után (Fotó: OBJEKTÍV Hírügynökség)

Az Apály utcai kisbolt eladója kevésbé harcias. Mint mondja, gondolkodnak azon, hogy egy gombot szereljenek fel a pult alá, amivel belülről lehetne kinyitni az ajtót. "A múltkor bejött két férfi és két nő a boltba - meséli. "Se szó, se beszéd, pakolni kezdték a pulton lévő árukat, egyikük a hűtőből libamájat tett zsebre." A eladónőt szájon vágták, miután közölte, hogy ilyet nem illik csinálni, és a zsebre pakolt árukkal távoztak a boltból.

Dolgoznak rajta

A rendőrség szerint a kisboltok kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert kamerát költséges felszerelni, és nem is jelent biztos védelmet. Az egyre gátlástalanabb bűnözők attól sem riadnak vissza, hogy "arcukat adják" a rablótámadáshoz. A bentről nyitható ajtó sem lehet túl hatásos, mert a fegyvert amúgy is csak a boltban veszik elő, arcról meg nehéz megállapítani, hogy vásárolni vagy rabolni jön valaki. A rendőrség szerint a megelőzésnek nincs ideális módja, de, mint mondták, dolgoznak azon, hogy a kockázatot minél kisebb szintre csökkentsék.

Sorozatrablót keresnek
Háromszázezer forintot ajánlott fel a rendőrség annak, aki egy legalább hét rablással gyanúsított páros nyomára vezeti a hatóságot, jelentette csütörtökön a HavariaPress. Az egyelőre ismeretlen, feltehetőleg huszonéves tettesek január 31-én este rontottak be egy XIII. kerületi, Lehel úti kiskereskedésbe, majd fegyverrel a bevétel átadására kényszerítették az alkalmazottat. A személyleírások és az elkövetési magatartások azonossága, valamint több más egybeesés miatt a nyomozók feltételezik, hogy a páros január folyamán hat másik rablást is elkövetett a VII., XIII. illetve XIV. kerületben. A rendőrség ezért a gyanúsítottak fantomképét közreadva folytatja az ügy nyomozását, és bruttó 300 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.