Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Elfogták a tavalyi benzinkútrablások elkövetőjét

2003.10.16. 15:52
Játékszenvedélye miatt adósodott el még tavaly az a büntetlen előéletű férfi, aki tartozásának kifizetéséhez szükséges összeget sorozatban elkövetett rablásokkal teremtette elő. A szerdán előállított ács őszinte, feltáró jellegű vallomást tett.
Egy tavalyi, eddig megoldatlan ügy végére tett pontot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztályának Rablási Alosztálya. Baár Pál, az alosztály vezetője elmondta, a 2002-ben megszüntetett nyomozást kedden a Szentendrei Városi Ügyészség újra elindította, miután új információk birtokába jutott a rendőrség a tavaly ősszel elkövetett rablássorozat elkövetőjét illetően. A szerdán őrizetbe vett, húsz éves csobánkai fiatalember az elétárt bizonyítékok hatására beismerő vallomást tett.

Ötször rabolt

A Pest megyei rendőrség tavaly ősszel nyomozott annak az öt rablásnak az ügyében, melyet minden jel szerint ugyanaz az elkövető hajtott végre. A rablások mindegyikében a támadó lefűrészelt csövű puskával kényszerítette áldozatait a bevétel átadására, egy esetben - a leányfalui presszó kirablásakor - a nyomaték kedvéért lövéseket is adott le. A négy benzinkút és a presszó kifosztásából csaknem 700.000 forint zsákmányra tett szert az eddig ismeretlen férfi.

Az akkor megoldatlan esetben most, egy év elmúltával bukkant fel új információ. A rendőrség zöld vonalán érkezett névtelen bejelentés nyomán jutottak el a nyomozók F. József büntetlen előéletű csobánkai lakoshoz. A nyomozók először hazugságvizsgáló géppel ellenőrizték a frissen kapott információkat, majd a pozitív eredmények után szembesítették a gyanúsítottat az összegyűjtött bizonyítékokkal.

Az eredetileg ács szakmájú, de többnyire alkalmi munkákból élő fiatalember beismerő vallomásában elmondta, családja kiskocsmájában üzemeltette azt a játékgépet, melynek ő is rabja lett. Mivel kulcsa volt az automata kasszájához, az eljátszott összeget újra- és újra kivéve hamarosan 4-500.000 forint adósságot halmozott fel, amit persze a nyerőgép tulajdonosa követelt tőle.

Találomra

Az adóssága visszafizetésére más módot nem látó F. József fegyvert vásárolt hitelbe, majd a lakhelyéhez viszonylag közel eső benzinkutak közül találomra választotta ki célpontját. Az elkövetés gyakorlatilag mind az öt esetben hasonló volt, az autózás közben kiszúrt benzinkút (illetve presszó) alkalmazottját a lefűrészelt csövű fegyverrel kényszerítette az aznapi bevétel átadására. Némi pikantériával annyiban szolgál az ügy, hogy az utolsó rablást a Teve utcai "rendőrpalota" mögötti utcában követte el F. József.

A rablásokkal összegyűjtött pénzből végül visszafizette adósságát, illetve kifizette a fegyvert, amit aztán vissza is vásárolt tőle az eladója. A jól szituált családból származó fiatalember fegyveres rablásért akár tizenöt év börtönbüntetésre is számíthat.

A puskát eladó, majd visszavásárló, büntetett előéletű K. Csabát csütörtök hajnalban állította elő a rendőrség, kihallgatása folyamatban van. A nála megtartott házkutatásban az elkövetésekhez használt fegyver nem került elő.