Klaudia
-4 °C
2 °C

Súlyos raktártűz a fővárosban

2004.11.02. 07:58
Kigyulladt egy vegyi raktár a fővárosban hétfő este, a tűzoltók a legmagasabb készültségben vonultak a helyszínre. A raktártűznek nincs halálos áldozata. A lángokat kedd hajnalban sikerült megfékezni, délelőtt tűzvizsgálók kutatják a tűz okát. Mivel a raktárban különféle műanyagok, higítok, festékek égtek, a tűz nyomán savas anyagok kerültek a levegőbe. Bár kedd délelőtt a levegőbe került mérgek mennyisége már nem érte el az egészségügyi határértéket, a katasztrófavédelem óvintézkedéseket javasol a tűz környékén élőknek.
A Palota Környezetvédelmi Kft. háromszáz négyzetméteres raktárában, a Szántóföld utcában csaptak fel a lángok eddig ismeretlen okból hétfőn este. A tüzet kedd hajnalban sikerült megfékezni. A veszélyes hulladékok kezelésével és újrahasznosításával foglalkozó Palota Környezetvédelmi Kft.-t kedd délelőtt egyelőre nem tudtuk elérni.

Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője az oltás részleteiről elmondta: 21 óra 38 perckor kapták a riasztást. Összesen 41 járművel és 144 tűzoltóval vonultak a helyszínre, ahol egy raktárépületben különböző, 200 literes fémhordókban tárolt vegyi anyagok égtek. Később az Indexnek hozzátette, festékek, nitrohigító, különféle műanyagok, göngyölegek is elégtek.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Harc a tűzgömbbel

A felfejlődési szakaszban a tűzoltók vízhiánnyal küszködtek. Már-már sikerült megfogniuk a tüzet, amikor váratlanul egy robbanás következtében az oltóvízre felúszó vegyi anyagok kifolytak az épületből, majd a külszíni tároló alá kerültek. Ennek következtében a külszíni tárolóban raktározott anyagok is meggyulladtak, és így egy perc leforgása alatt a tűzoltók egy kétezer négyzetméternyi lángtengerrel találták magukat szemben. Több tucat robbanás történt, aminek következtében mintegy 100-150 méter magas, 60 méter átmérőjű tűzgömb keletkezett.

A lángokat a tűzoltók húsz habosított vízsugárral, két emelőkosaras vízágyúval, két nagy teljesítményű porsugárral és két habsugárral eloltották.

Egy tűzoltó csuklótörést szenvedett. Mivel a tűzoltók légzőkészülékben dolgoztak, senki sem kapott fütsmérgezést. Molnár Péter kedd délelőtt közölte, nincs halálos áldozata a raktártűznek. A tűz vizsgálata még tart, eredménye előreláthatóan csak szerdán lesz meg, mondta a szóvivő, hozzátette, akkor tudják majd megmondani, hogy mi okozta az nagy erejű tüzet.

Eloszlott a mérgező pára

A polgári védelem szakemberei vegyi felderítőcsoport segítségével mobil mérőeszközöket helyeztek el a tűz környezetében, ezekkel folyamatosan mérték a károsanyag-kibocsátást. Sem a közeli lakótelepen, sem az üzemterület környékén nem mértek a megengedettnél magasabb szintet, kizárólag a tűz közelében volt az egészségre káros határérték többszöröse. Molnár Péter kedd délelőtt az Indexnek elmondta, tűzvizsgálók próbálják kideríteni a tűz okát a helyszínen, ahol közben eloszlott a mérgező pára, a levegő károsanyag-tartalma visszaállt a megszokott szintre.

A raktártűz nyomán savas anyagok - köztük sósav - kerülhettek a reggeli párába, ezért a katasztrófavédelmi hatóságok óvintézkedéseket javasolnak a tűzeset közvetlen közelében, tehát 300-500 méteres körzetében élőknek.

Óvintézkedések a közel lakóknak

Megelőzés céljából ajánlatos lemosni a megjelölt körzetben az autókat, a szabadban tárolt ruhákat, és nem szabad elfogyasztani a szabadban tárolt élelmiszert, mondta Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő telefonon az MTI-nek.

Az óvó figyelmeztetés a főváros XV. kerületében, a Szántóföld utca, Fóti út, Mogyoródi út, Közvágóhíd utca által határolt területen élőknek - mintegy ötszáz embernek -szól.

A lakosság a Fővárosi Polgárvédelmi Parancsnokság 327 14 04-es, illetve az ÁNTSZ 270 05 68-as telefonszámán kaphat választ a szükséges óvintézkedésekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseire.