Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Hollóinvázió Rimaszombaton

2007.05.09. 15:00
Nem irthatják ki a városban szemetelő hollókat Rimaszombaton. Bár a háromszáz egyedes csapat egyre nagyobb gondokat okoz, fészkeiket is csak akkor lehet eltávolítani, ha létszámuk tovább gyarapszik.

Százszámra lepték el Rimaszombatot, a szlovákiai Gömör központját a fekete hollók. Az egyre agresszívabb madarak seregei a városi kukákból próbálják kikaparni a mindennapi betevőjüket.

A becslések szerint a városközpont jegenyefáin és védett platánjain mintegy háromszáz elvárosasodott holló él. Ezek egyrészt sokat szarnak, másrészt az ehetetlen szemetet szétszórják a városban.

A városnak problémát jelent, hogy a hollókat védi a szigorú állatvédelmi törvény. A városvezetők kivételért folyamodtak a környezetvédelmi minisztériumhoz, ám az csak akkor ad engedélyt a fellépésre, ha a populáció tovább nő.

Ráadásul az állatokat nem szabad kilőni vagy megmérgezni, csak a fészkeiket telepíthetik át. Ha az engedélyt megadják, a város újabb gonddal szembesül: fészekbontókat lesz kénytelen alkalmazni, vagy a tűzoltóságot veti be.