Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A hétvégén meleg lesz, de nem annyira

2008.09.24. 09:42
Belefér a természetes ingadozásba az elmúlt napok átlagosnál hűvösebb időjárása, ugyanakkor régóta nem volt példa ekkora mértékű hőmérséklet-csökkenésre másfél hét alatt.

Szeptember első fele rendkívül meleg volt; a déli országrészben a napi középhőmérséklet a 27 fokot is elérte, ezért hőségriadót is el kellett rendelni. Volt, ahol 36 foknál is melegebb volt, egy hét múlva pedig a napi legmagasabb hőmérséklet már csak 10 Celsius fok körül volt.

A szeptember 6-ai országos melegrekord meg is dőlt, Szegeden 36,7 fokot mértek. Kilenc nappal később viszont a szeptember 15-ei országos hidegrekord dőlt meg, akkor Sopronban 8,6 fokot mértek.

Hétvégén meleg lesz

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, és helyenként eső is várható, majd péntektől észak felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. A hét végén már sok napsütésre számíthatunk, és erősödik a nappali felmelegedés.

A jövő hét elején ismét lehűlés kezdődhet.

A várható időjárásról bővebben itt olvashat>>>

Ekkora mértékű lehűlés nagyon ritkán fordul elő ilyen rövid időszakon belül, de nem egyedi dolog, mondta az MTI-nek Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Más hónapokban is előfordulhat ekkora különbség, de inkább a tavaszi és őszi időszakokra jellemző.

A hónap eleji hőség okaként a meteorológus a levegő tehetetlenségét nevezte meg, amely miatt lassan hűl le a levegő. "Ha délről jön felfelé egy nagyon meleg hullám, az júliusi hőmérsékletet tud okozni" - mondta, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy emiatt egy hideg léghullám pedig erős lehűlést okozhat.

A szeptemberi hideg időjárás egy ciklon miatt alakult ki, amelyet az Északi sarkról elindult hideg léghullám generált a mediterrán térségben. Ez később keletre húzódott. Az ilyen keleti ciklonok a megfigyelések szerint akár hetekig is éreztetik hatásukat.

Ez az ingadozás még nem tekinthető az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés egyértelmű jelének. A nagyon meleg, majd a szokatlan hideg végül ki fog adni egy átlagos vagy az átlagosnál csak kicsivel alacsonyabb szeptemberi középhőmérsékletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?