Krisztina
19 °C
25 °C

Az orosz zsidók kikérik maguknak

2003.08.13. 15:31
A Zsidó Világ nevű orosz társadalmi szervezet bírósághoz fordult a Moszkva üzletközpont óriásplakátja miatt, amelyen egy vallásos zsidó férfi látható számítógéppel a kezében, valamint egy felirat, "A Moszkva áruház szombaton is működik".
A zsidó vallású személyek megsértésével vádolja moszkvai reklámozókat a Zsidó Világ nevű orosz társadalmi szervezet, amely bírósághoz is fordult egy plakát ügyében - írta szerdán az Izvesztyija.

Csorbítja a zsidó szervezetek üzleti hírnevét

A zsidó szervezet a Moszkva üzletközpontot, az Ognyivo reklámügynökséget és az Extra M napilapot támadta meg egy - szerinte a zsidó vallásos érzületeket sértő - reklámfelület miatt. A bevásárló központot reklámozó - az utcákon és a metróban is elhelyezett - plakáton egy vallásos zsidó férfi látható számítógéppel a kezében, valamint egy felirat, "A Moszkva áruház szombaton is működik".

A Zsidó világ szervezet szerint ez a reklám csorbítja a zsidó szervezetek üzleti hírnevét, valamint a hagyományokat betartó zsidók becsületét és méltóságát.

Nem etikus, sőt

Szemjon Avgusztovics, a szervezet vezetője elmondta, hogy a zsidók életében a szombat nemcsak pihenőnap, hanem szent nap, amelyen tilos dolgozni, vásárolni és az embernek pénzt magánál tartani. Szerinte a plakát elsősorban a zsidókat szólítja fel arra, hogy vásároljanak be szombaton, ezért nem etikus, sőt sértő a vallásos zsidókra nézve.

Alekszandr Brod, a moszkvai emberi jogi iroda elnöke elmondta, hogy Oroszországban - hosszú ideig tartó, kitartó ráhatással - leszoktatták a zsidókat tradícióik betartásáról, bezárták iskoláikat és a zsinagógákat. Azzal, hogy visszakaptak mindent, csak látszólag oldódtak meg a problémák - fejtette ki.

Szombat

A keresetet benyújtók a reklámtörvényre hivatkoznak, amely szerint nem etikus egyebek között az a reklám, amelyik látványvilágával megsérti a humanitás és morál elfogadott normáit, többek között a vallási közösségekkel kapcsolatos sértő szavak, összehasonlítások, képek ábrázolásával.

Avgusztovics elmondta, ha a reklámkészítők felhívták volna őket és elnézést kértek volna, és a plakátokat leszedették volna, nem fordultak volna bírósághoz. Az is megoldás lett volna szerinte, ha a plakátról eltüntetik a zsidó alakot, és nemcsak a szombati, hanem a szombat-vasárnapi nyitva tartást reklámozzák. A reklámok azonban változatlan formában továbbra is az utcára kerültek. Szavai szerint precedens értékű ügyről van szó.