Gizella
9 °C
14 °C

Megoldódott Rembrandt fülének rejtélye?

2003.06.13. 10:32
Valószínűleg Rembrandt a nem szakszerű füllyukasztás legelső áldozata, állítja egy brit sebész, aki alaposan tanulmányozta a művész duzzadt fülcimpáját.
Rembrandt több mint negyven, 1628 és 1669 között készült önarcképén jól látható, hogy a festő bal fül cimpája jelentősen megnagyobbodott a jobbhoz képest. Több száz éven át azonban senki nem tudta megmagyarázni a jelenséget.

Ben Cohen, egy nyugdíjas fül-orr-gégész azonban azt állítja, hogy miután alaposan tanulmányozta a művész képeit, rájött a megoldásra. Cohen egy brit orvosi szaklapban leírja, hogy Rembrandt 1628-as önarcképén jól látható egy kerek duzzanat, a közepén egy kis csomóval. A duzzanat a későbbi alkotásokon is előfordul, de 1642-re még nagyobbá vált.

Fusimunka

Cohen szerint a fülcimpa megnagyobbodását egy füllyukasztási kísérlet okozhatta. Cohen ugyanis már egy 1629-ből származó festményen is észrevett egy fülbevalót a művész fülében, amely más portrékon is felbukkan. Az orvos szerint vagy Rembrandt maga, vagy egy barátja próbálta átfúrni a cimpát, de az nem sikerült, és a lyuk elfertőződött. Cohen állítja, hogy a sikertelen kísérlet nem vette el a művész kedvét, mert későbbi képeken a duzzanat alatt, új helyen látható a fülbevaló. Az orvos szerint Rembrandt nagyon elszánt lehetett, hogy még ezek után is ragaszkodott a fülbevalóhoz.

Piercing

A füllyukasztás még napjainkban sem teljesen veszélytelen. A fülcimpa átlyukasztása ugyan nagyon ritkán okozhat súlyos károsodást, de a fülkagyló tetejére rakott piercing könnyen visszafordíthatatlanul deformálhatja a porcot, írja a BBC.