Auguszta
-4 °C
2 °C

Hat évet kapott a lövöldöző rendőr

2004.01.23. 16:55
Hat év börtönre ítélt egy rendőrt pénteken a Fővárosi Ítélőtábla, mert szolgálaton kívül, ittasan lövöldözött egy fővárosi szórakozóhelyen és egy embert megölt, egyet pedig súlyosan megsebesített. A jogerős döntés enyhítette a cselekmény minősítését, és két évvel mérsékelte Hübner László első fokon kiszabott büntetését.
A vádirat szerint a BRFK nyomozó főosztály szervezett és gépjármű-bűnözés elleni osztályának a törzszászlósa 2001 nyarán egy XIX. kerületi szórakozóhelyen italozott ismerőseivel. Eközben a 30 méterre lévő szomszédos borkimérésben hangoskodás kezdődött, üvegeket törtek, és lakossági bejelentésre rendőrjárőr is kijött, ám a rendbontók figyelmeztetése után távozott.

Hübner László elégedetlen volt a rendőri fellépéssel és telefonált az ügyeletre, ahol ígéretet tettek, hogy újra kiküldik a járőrt, de egyúttal figyelmeztették, hogy ne intézkedjen, mert alkoholt fogyasztott. Időközben a zajos társaság tagjai azzal a téves feltevéssel, hogy a rendőri intézkedést Hübner László kezdeményezte, hozzáindultak és felelősségre akarták vonni. Dulakodás alakult ki, és Hübner László elővette pisztolyát, figyelmeztető lövést adott le a földre. Mire az ellentábor még indulatosabb lett és újabb személyek is bekapcsolódtak a verekedésbe.

Amikor Hübner László látta, hogy társai közül is többen a földre kerültek, ismét elővette fegyverét, és egy embert a combjára leadott lövéssel súlyosan megsebesített, egyet pedig mellbe lőtt: ez a sértett a helyszínen életét vesztette. Hübner László közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotában követte el tettét.

A vád, illetve az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság korábban a történteket több emberen elkövetett emberölés kísérletének minősítette, aminek büntetési tétele a törvény szerint 10-15 évig, illetve életfogytig terjed. A Fővárosi Bíróság nyolc év fegyházat szabott ki, mert enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a cselekmény során sértetti közrehatás is volt.

Hübner László - akit a történtek után felfüggesztettek a rendőri munkavégzés alól majd el is távolítottak a testülettől - az eljárás során tagadta bűnösségét, jogos védelmi helyzetre hivatkozott és másodfokon felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken kihirdetett másodfokú döntésében emberölés alapesetének, illetve foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetésnek minősítette a történteket, és hat év börtönre enyhítette az egykori rendőr büntetését. Az ítélőtábla szerint megállapítható a jogos védelmi helyzet, ám Hübner László cselekménye nem állt arányban az őt ért támadással. A rendőr ugyanis akkor használhatja fegyverét, ha közvetlen élet elleni fenyegetést kell elhárítania, a vádbeli eseményeknél azonban erről nem volt szó.