Szabolcs
20 °C
35 °C

Fogyatékosokat aláztak meg rendőrök

2008.07.02. 14:26
Lopás miatt vittek be még tavaly a rendőrök két gyanúsítottat Csurgón. A szellemi fogyatékosoknak olyan kérdéseket tettek fel, amire nyilvánvalóan nem tudtak válaszolni. A kihallgatást a rendőrök mobiljaikkal fel is vették, és a felvételeket közzé is tették.

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Kaposvári Nyomozó Ügyészég a közelmúltban három rendőr ellen, akik még tavaly szellemi fogyatékosokat aláztak meg egy kihallgatás során Csurgón, közölte a Somogy megyei főügyész szerdán Kaposváron sajtótájékoztatón.

A rendőrök helyzetükkel visszaélve, 2007 februárjában úgy sértették meg az őrsre lopás gyanújával beidézett két férfi méltóságát, hogy tudták, egyikük cselekvőképességet kizáró, a másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll, mondta el Horváth Szilárd.

Beszámolt arról, hogy a vádlottak olyan beugrató, a szellemi képességeiket nyilvánvalóan meghaladó kérdéseket tettek fel nekik, mint "melyik állatnak van több kölyke, a kutyának, a gorillának, vagy a jetinek, melyik nehezebb, egy kiló vas, vagy egy kiló réz, továbbá tuskés-e a sün nemi szerve".

A rendőrök az egyik férfit éneklésre, majd arra vették rá, hogy nyújtsa ki a nyelvét és hajoljon meg. Arra is agitálták, hogy próbálja megfogni a falon lévő képen ábrázolt meztelen nő mellét és kérték, nyalja is meg. A másikat rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva "kormányozzon", társát pedig eközben arra buzdították, hogy a motor hangját utánozva "berregjen" hozzá.

A vádlottak a gyanúsítottak szellemi fogyatékosságait akarták kidomborítani, a rendhagyó kihallgatást mobiltelefonnal rögzítették, ezt később egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára. Ez alapján indult eljárás ellenük.

A főügyész megjegyezte: mindhárman szabadlábon védekeznek és jelenleg is rendőrként dolgoznak.

Egyéb ügyek

Az ügyészség szintén hivatali visszaélés miatt emelt vádat azon két Somogy megyei rendőr ellen, akik a siófoki utcán, szökésétől tartva, kézikocsi rúdjához bilincseltek egy gyanúsítottat, s azt a rendőrkapitányságra húzatták vele, miközben a járőrautóval mögötte haladtak.

A főügyész hangsúlyozta, az ilyen kirívó cselekmények ritkák és nem jellemzőek a rendőrség állományának tagjaira. Példaként hozta fel, hogy Somogyban idén eddig tizennégy esetben indult eljárás hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de bizonyítottság hiányában az összes ügyben megszüntették a nyomozást. A rendőrök által elkövetett más bűncselekmények pedig elenyésző számban fordulnak elő.