Valér
2 °C
8 °C

Újabb repülőgép tűnt el Afrikában

2003.06.19. 11:50
Néhány héttel egy Boeing eltűnése után újabb repülőgépnek veszett nyoma Afrikában. Egyesek szerint terroristák állnak a háttérben, mások szerint csak homályos üzleti vitákról van szó.
Ezúttal egy kétmotoros Piper Seneca típusú gépet keresnek, amely egyetlen utasával június 12-én szállt fel Tanzánia fővárosából, Dar es Salaamból. A sajtó szerdán kezdett cikkezni az esetről, miután a repülőgép nem érkezett meg arra a repülési tervben kijelölt zambiai leszállóhelyre, ahol tankolnia kellett volna. A gépet vezető dél-afrikai pilóta tapasztaltnak számít.

Eltűnt egy kilencventonnás is

Boeing 727
Továbbra sem találják azt a Boeing 727 típusú utasszállítót sem, amely május 25-én, Angolából tűnt el. A húszéves gép tizennégy hónapnyi parkolás után gördült ki a felszállópályára, majd felszállt. A pilóta nem válaszolt az irányítótorony hívására, így azt sem tudni, hogy a gép merre tartott. Keresésében a CIA és az Interpol is részt vesz.

Sötét üzletek

A 2001. szeptember 11-én a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett merényletek miatt nem tartják kizártnak, hogy terroristák állnak a repülőgépek eltűnésének hátterében. Az amerikai hatóságok azonban azt is elképzelhetőnek tartják, hogy csak egy üzleti vitáról van szó. Illetékesek szerint Afrikában évtizedeken át megszokott dolog volt, hogy a csempészethez használt gépek szinte naponta váltottak papíron tulajdonost, hogy lenyomozhatatlanná váljanak.