Kevesen élték túl a spanyol gép katasztrófáját

2008.08.20. 16:51
Százötvenhárman meghaltak, miután kicsúszott a madridi repülőtér egyik kifutópályájáról a Spanair spanyol légitársaság egyik személyszállító gépe szerdán.
Fontosabb részletek
  • Szerda délután felszállás közben kigyulladt a Spanair légitársaság MD-82-es repülője a madridi repülőtéren.
  • A gépen 172-en voltak. A hivatalos adatok szerint 153-an haltak meg.
  • Magyar áldozatról nem érkezett jelentés.
  • Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát, szakértők a hajtómű meghibásodását sejtik a baleset okai közt.

Felszállás közben kicsúszott a madridi repülőtér egyik kifutójáról és kigyulladt a Spanair spanyol légitársaság egy személyszállító gépe szerdán.

A helyszíni beszámolók szerint az MD-82 típusú gép bal oldali hajtóműve felszállás közben gyulladt ki. A gép nem emelkedett fel, hanem elhagyta a kifutópályát és összeroncsolódott. A Guardian szerint a gép törzse kettétört. Egy szemtanú szerint a gép kétszer is megpróbált a levegőbe emelkedni, és második alkalommal az egyik motor kigyulladt.

Ilyen gép zuhant le

A Kanári-szigetekre tartó gépen 172-en voltak. A legutolsó jelentések szerint 153-an meghaltak. A 19 túlélő közül több állapota válságos. Sokan súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A túlélők közül is volt, aki meghalt kórházba szállítás közben, ő állítólag egy kétéves kislány.

A helyszínre 60 mentőautó érkezett. A mentőcsapatok tagjai szabályos pokolról számoltak be. A lángtengerben a holttestek a felismerhetetlenségig összeégtek. A mentőcsapat több tagjának is megégett a keze, amikor hozzáért a felforrósodott emberi maradványokhoz. A repülőtér közelében bonctermeket kellett berendezni, hogy megpróbálják azonosítani az összeégett holttesteket.

Stockholmban bejelentették, hogy a gépen két svéd utas volt. A járatot a spanyol társaság a Lufthansával közösen üzemeltette. A Lufthansánál heten váltottak jegyet a járatra, közülük négyen Németországban, de azt nem tudták megerősíteni, hogy ezek az utasok fel is szálltak a gépre. Más külföldiekről egyelőre nem tudni.


Kattintson, ha nagyobban szeretné látni!

Feltehetően nincs magyar áldozata a madridi repülőgép-szerencsétlenségnek. A spanyol légitársaság, a Spanair közzétette szerda késő este a lezuhant repülőgép utasainak listáját, de a névsorban nem található magyar névre utaló család- vagy keresztnév - közölte Wirth László, Magyarország madridi nagykövetségének első tanácsosa.

Hivatalosan meg nem erősített beszámoló szerint a gép másfél órával balesete előtt már megpróbált felszállni, de valamiért visszafordult.

A kifutópályán füstoszlopot lehetett látni. A pálya mellett tűz ütött ki. A gép oltásán tizenegy tűzoltóautó dolgozott, több mint ötven mentőautó érkezett.

Spanyol katasztrófák

A spanyolok emlékezetében a repülőkatasztrófa egyet jelent a Kanári-szigetekkel. A spanyol tartományban történt ugyanis jó harminc évvel ezelőtt a légiközlekedés eddigi legsúlyosabb balesete. Az egyetlen kifutópályával üzemelő észak-tenerifei reptéren egy Pan Am gép és egy KLM-járat közlekedett egymással szemben. A frontális ütközés következtében 583 ember vesztette életét.

A katasztrófához némiképp köze volt a terrorizmusnak is. A Pan Am gépnek ugyanis eredetileg a szomszédos szigeten, Gran Canarián kellett volna leszállnia. Ám ezen a reptéren a kanári-szigetei szeparatisták bombát robbantottak a kérdéses napon, a repteret emiatt lezárták. Így a légi irányítás a gépet végül a tenerifei légikikötőbe küldte. A katasztófát végül az irányítótorony és a két gép pilótája közti kommunikációs zavar okozta.

A mostani baleset helyszínén, a Madrid-Barajas reptéren 1983 novemberében egy Párizsból érkező gép vétette el a leszállást. A Boeingen tartózkodó 181 ember közül tizenegyen élték túl a légiszerencsétlenséget.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedben nem történt komolyabb légikatasztrófa Spanyolországban. Míg a mostani balesetnek legalább 150 halálos áldozata van, spanyol reptereken az elmúlt egy évtized alatt összesen 42 ember vesztette életét repülőbalesetekben. Az utolsó nagy katasztrófa 1985-ben történt. A bilbaoi szerencsétlenségnek 148 áldozata volt.

A spanyolok közös emlékezetében nem csak a súlyosnak számító repülőbalesetek élnek mélyen. Az egész országot sokkolta, mikor 2004 március 11-én terroristák

Nézze meg képeinket!

A Madridtól néhány kilométerre észak-keletre lévő Barajas repülőteret évente 60 millió utas használja. A katasztrófa a reptér négyes terminálján történt, amelyet 2006-ban adtak át. Az MD-82 típusú repülőgépeknek 1981 óta ez volt a 13. balesete.

A lezuhant gép

A McDonnell Douglas MD-80-as sorozat (a most lezuhant MD-82-es is) a Boeing gyárral összolvadt McDonnell Douglas repülőgépgyártó vállalat kéthajtóműves, egyfolyosós utasszállító repülőgépe, amelyet a McDonnell Douglas DC-9-es típusból fejlesztettek ki annak modernebb változataként. Első repülését 1979. október 25-én hajtotta végre, menetrendszerinti forgalomba 1980-ban állították, elsőként az Austrian Airlines és a Swissair színeiben. Forrás: Wikipedia