Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Háromszázan élték túl a repülőgép-szerencsétlenséget

2005.08.02. 00:12
Háromszáz emberrel a fedélzetén túlszaladt a leszállópályán és kigyulladt a francia légitársaság Airbus A 340-es típusú gépe. A feltehetően a viharos idő miatt bekövetkezett szerencsétlenségnek tizennégy könnyebb sérültje van, bár a rossz landolás után néhány perccel már szinte az egész gép lángokban állt.

Az Air France leszálláshoz készülődő repülőgépe túlszaladt a leszállópályán és kigyulladt a Toronto melletti Pearson repülőterén. A CNN és az Euronews hírcsatornának a kanadai televíziótól átvett élőképén annyit lehetett látni, hogy a gépből fekete füst száll fel és lángok csapnak ki. A roncsot tűzoltók vették körül, miközben a géptől néhány tíz méterre folyamatosan haladt Kanada legforgalmasabb autópályájának, a 401-esnek a forgalma. Az autók lassítottak ugyan, de a sor nem áll meg a kétszer négysávos úton.

Vihar tombolt


Tekintse meg képeinket!
A francia légitársaság 358-as számú járata Párizsból repült Torontóba. A repülőgépen 297 utas és 12 főnyi személyzet tartózkodott, jelentette be sajtótájékoztatóján Steve Shaw, a repülőteret üzemeltető szervezet alelnöke, aki 14 könnyebb sérültről tud, a szerencsétlenségnek halálos áldozatai nincsenek. Mindenki kimenekült a gépből, mielőtt a tűz elhatalmasodott volna.

A térségben a tragédia idejében vihar tombolt, terrortámadásra utaló körülmény nem merült fel. A szerencsétlenség előtt másodpercekből villámlásokról és mennydörgésekről számoltak be a szemtanúk. A CBS tudósítója szerint a landolás pillanatában felhőszakadás rontotta a látási viszonyokat. Mások úgy nyilatkoztak, hogy a gép landolása rendben lévőnek tűnt, majd váratlanul futott túl a leszállópályán. A gépet repülési szakértők szerint villámcsapás érhette.

Visszament a futómű

Corey Marks az autópályán haladt, amikor a kocsijából meglátta, hogy a leszálláshoz készülődő gép futóműve talajt fog. "Úgy látszott, hogy minden a legnagyobb rendben van - nyilatkozta a CNN-nek. - A futómű azonban hirtelen becsuklott, a gép pedig tovább csúszott egy völgybe és félig megrepedt." Marks a társaival a gép felé futott, hogy segítsen, de az addigra már lángokban állt.

Az Airbus A 340-es a világ egyik legbiztonságosabb utasszállító gépe, a keddi tragédia előtt egyszer sem szenvedett balesetet, nyilatkozta David Learmount repülési szakértő a BBC-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!