Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Füstbe borult Buenos Aires

2008.04.18. 16:59
Megbénult az élet Buenos Airesben a város környékén égő szántóföldekről terjengő füst miatt. A kormány a mezőgazdasági termelőket okolja a káoszért, a termelők szerint ezzel csak a problémákról akarja elterelni a figyelmet a hatalom.

tűzoltók közel 300 helyen küzdenek a lángokkal az argentin főváros közelében, miután számos helyen kigyulladt a szántóföld. Az átláthatatlan füst megbénította a légi, vasúti, közúti közlekedést és akadályozza a hajók forgalmát.

Az elővárosokkal együtt 13 milliós metropolisz mellett északra 70 ezer hektárnyi rét ég a Rio de Plata torkolatában. A füstködben csütörtök óta nem lehet landolni vagy felszállni az Aeroparque repülőtéren, de a várostól délre fekvő Ezeiza nemzetközi repülőtér még működik. A rossz látási viszonyok miatt több autópályát lezártak és számos vonalon leállt a buszforgalom. Az argentin főváros útjain alig jár autó, a rendelőket pedig egyre többen keresik fel begyulladt szemmel és légzési problémákkal.

Több kikötői terminál is bezárt, és a beszámolók szerint rettenetes szagú fekete füst még Montevideóban, a bő 200 kilométerre fekvő uruguayi fővárosban is gondokat okoz a légi közlekedésben.

A kormány a helyi szarvasmarha-tenyésztőket és a szójatermelőket okolja. "Ember okozta katasztrófával állunk szembe" - mondta Florencio Randazzo belügyminiszter, aki szerint a tulajdonosok az olcsó, égetéses módszerrel tisztítják meg a földeket. "Csak a profit érdekli őket és nem törődnek a következményekkel" - mondta a miniszter. Cristina Kirchner elnök szerint is a farmerek a felelősek, akik szántás vagy boronálás helyett egyszerűen felgyújtják a földeket.

A termelők képviselői visszautasítják a vádat, amely szerintük csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a mezőgazdasági termékek exportját terhelő adó körüli vitáról.