Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Füstbe borult Buenos Aires

2008.04.18. 16:59
Megbénult az élet Buenos Airesben a város környékén égő szántóföldekről terjengő füst miatt. A kormány a mezőgazdasági termelőket okolja a káoszért, a termelők szerint ezzel csak a problémákról akarja elterelni a figyelmet a hatalom.

tűzoltók közel 300 helyen küzdenek a lángokkal az argentin főváros közelében, miután számos helyen kigyulladt a szántóföld. Az átláthatatlan füst megbénította a légi, vasúti, közúti közlekedést és akadályozza a hajók forgalmát.

Az elővárosokkal együtt 13 milliós metropolisz mellett északra 70 ezer hektárnyi rét ég a Rio de Plata torkolatában. A füstködben csütörtök óta nem lehet landolni vagy felszállni az Aeroparque repülőtéren, de a várostól délre fekvő Ezeiza nemzetközi repülőtér még működik. A rossz látási viszonyok miatt több autópályát lezártak és számos vonalon leállt a buszforgalom. Az argentin főváros útjain alig jár autó, a rendelőket pedig egyre többen keresik fel begyulladt szemmel és légzési problémákkal.

Több kikötői terminál is bezárt, és a beszámolók szerint rettenetes szagú fekete füst még Montevideóban, a bő 200 kilométerre fekvő uruguayi fővárosban is gondokat okoz a légi közlekedésben.

A kormány a helyi szarvasmarha-tenyésztőket és a szójatermelőket okolja. "Ember okozta katasztrófával állunk szembe" - mondta Florencio Randazzo belügyminiszter, aki szerint a tulajdonosok az olcsó, égetéses módszerrel tisztítják meg a földeket. "Csak a profit érdekli őket és nem törődnek a következményekkel" - mondta a miniszter. Cristina Kirchner elnök szerint is a farmerek a felelősek, akik szántás vagy boronálás helyett egyszerűen felgyújtják a földeket.

A termelők képviselői visszautasítják a vádat, amely szerintük csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a mezőgazdasági termékek exportját terhelő adó körüli vitáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!