Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Golyózápor a rioi városházára

2002.06.25. 17:56
Ismeretlen fegyveresek több mint száz golyót lőttek ki a tizenöt emeletes városházásra. A lövedékek nem sebesítettek meg senkit. Cesar Maia polgármester szerint az elkövetők a város nyomornegyedeit és a kábítószer kereskedelmet uraló bűnözők lehettek.
A rendőrség szerint három autóból lőttek ki több mint száz töltényt Rio de Janeiroban a városházára a belvárosban. Az épület mellett két fel nem robbant gránátot is találtak. Cesar Maia polgármester szerint az elkövetők a város nyomornegyedeit és a kábítószer kereskedelmet uraló bűnözők lehettek. A polgármester arra kérte az ország elnökét, hogy adjon a városnak különleges jogosítványokat, amivel megtagadhatók a feltételezett bűnözők bizonyos jogai. A polgármester szerint a bűnbandák ilyen szintű uralma már terrorizmusnak számít.

A favellák világa

A bandatagok egy részét nemrégiben egy razzia során fogták el, nem sokkal Tim Lopes, a Globo televízió riporterének meggyilkolása után. Lopes a nyomornegyedekben vizsgálódott olyan drogpartik után, ahol a kiskorúakat szexuálisan molesztálják. Rio nyomornegyedében, az úgynevezett "favellák" között virágzó drog és fegyverkereskedelem folyik. Szakértők szerint a gengszterek többen vannak, és jobban felfegyverzettebbek, mint a rendőrök.