Gyárfás
16 °C
29 °C

A világ legnagyobb rizsája

2008.03.01. 17:00
Tíz órán át hatvan szakács sertepertélt egy óriási acélbogrács körül, s készítette el minden idők legtetemesebb mennyiségű rizsételét. Az összesen mintegy 14 tonna alapanyagból készített táplálék Újdelhi árváinak gyomrában tűnt el.

Újdelhi egyik stadionjában 60 indiai szakács megfőzte a világ legnagyobb "egytál-ételét" rizsből. A különleges alkalomra készített 13 tonnás és 5 méter mély acélbográcsba - amelyet egy kemence hevített alulról - 3 daru öntötte bele a 3 tonna baszmati rizst, ezt az Ázsiában közkedvelt rizsfajtát.

Ehhez 6000 liter vizet, 1200 liter olajat, 3650 kilogramm különféle zöldséget és 85 kiló csípős paprikát adtak, végül "csipetnyi" sóval is ízesítették a gigantikus ételt, ami a rendkívüli méretek miatt ez esetben 86 kiló volt. Az igényes szakácsok gondoltak az apróságokra is, ezért 10 kilogramm egzotikus fűszerrel és aromakiegészítővel tették teljessé az ételt, majd 750 kiló joghurtkrémmel öntöztek meg, és rengeteg répával díszítettek.

A főzöcske 10 órán át tartott, miközben árgus szemekkel figyelt minden részletre a Guinness Rekordok Könyvének ellenőre, akinek nem volt kifogása, és hitelesítette a rekordot. A szupermennyiségű rizsételt ezután emberléptékű tálakba merték át, amiket aztán teherautókkal a város árváinak vittek el.