Huba
17 °C
33 °C

Felfüggesztett börtön a kamaszverő rendőröknek

2008.04.14. 12:06
2007. januárjában egy 13 és egy 17 éves kamaszt, pár hónappal később egy húszéves férfit bántalmazott brutálisan két szegedi rendőr. A húszéves áldozatot ráadásul Szegedről az algyői gázmezőkhöz vitték és kidobták a lakatlan területen. Bár a bíróság szerint is brutálisak voltak, csak felfüggesztett börtönt kaptak.

Jogerősen tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn azt a két korábbi rendőrt, akik szolgálatuk során gyerek- és fiatalkorú fiúkat és egy húszéves férfit bántalmaztak. A Kiss Károly hadbíró vezette büntetőtanács jogellenes fogvatartás büntettében, bántalmazás hivatalos eljárás vétségében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Az ítélet szerint 2007 januárjában az egyik szegedi élelmiszer-áruházba hívták ki a vádlottakat, mert két fiatal az üzletben levert egy pálinkásüveget és az elárusítók azt feltételezték, a fiúk lopni akartak. A járőrök bevitték az akkor 13 és 17 éves későbbi sértetteket a raktárba, ahol az egyik vádlott az idősebb fiút orrba vágta, társát pedig kétszer megpofozta, úgy, hogy a gyerek már az első ütés után a földre került, dobhártyája pedig beszakadt.

A másik vádpont szerint néhány hónappal később egy szegedi családi veszekedéshez hívták ki a rendőröket. A két intézkedő vádlott a húszéves sértettet már a lakásban bántalmazta, majd megbilincselte, levitte a rendőrautóhoz, ahol gumibottal többször is megütötték. A bántalmazás következtében a fiatal férfi orrcsontja is eltört. A sértettet a rendőrök az ütlegelést követően az algyői gázmezőkhöz vitték és ott egy lakatlan, elhagyott, sötét területen magára hagyták.

A bírósági eljárás során - a bíró által kirívóan súlyosnak és részben brutálisan elkövetettnek minősített - bűncselekményeket korábban tagadó két rendőr beismerő vallomást tett, ezt követően szolgálati jogviszonyukat megszűntették. De még a kirívóan brutális bűncselekményért is csak 16 hónap, négy évre felfüggesztett börtönre ítéték őket.