Jenő
-3 °C
6 °C

Felfüggesztett börtön a kamaszverő rendőröknek

2008.04.14. 12:06
2007. januárjában egy 13 és egy 17 éves kamaszt, pár hónappal később egy húszéves férfit bántalmazott brutálisan két szegedi rendőr. A húszéves áldozatot ráadásul Szegedről az algyői gázmezőkhöz vitték és kidobták a lakatlan területen. Bár a bíróság szerint is brutálisak voltak, csak felfüggesztett börtönt kaptak.

Jogerősen tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn azt a két korábbi rendőrt, akik szolgálatuk során gyerek- és fiatalkorú fiúkat és egy húszéves férfit bántalmaztak. A Kiss Károly hadbíró vezette büntetőtanács jogellenes fogvatartás büntettében, bántalmazás hivatalos eljárás vétségében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Az ítélet szerint 2007 januárjában az egyik szegedi élelmiszer-áruházba hívták ki a vádlottakat, mert két fiatal az üzletben levert egy pálinkásüveget és az elárusítók azt feltételezték, a fiúk lopni akartak. A járőrök bevitték az akkor 13 és 17 éves későbbi sértetteket a raktárba, ahol az egyik vádlott az idősebb fiút orrba vágta, társát pedig kétszer megpofozta, úgy, hogy a gyerek már az első ütés után a földre került, dobhártyája pedig beszakadt.

A másik vádpont szerint néhány hónappal később egy szegedi családi veszekedéshez hívták ki a rendőröket. A két intézkedő vádlott a húszéves sértettet már a lakásban bántalmazta, majd megbilincselte, levitte a rendőrautóhoz, ahol gumibottal többször is megütötték. A bántalmazás következtében a fiatal férfi orrcsontja is eltört. A sértettet a rendőrök az ütlegelést követően az algyői gázmezőkhöz vitték és ott egy lakatlan, elhagyott, sötét területen magára hagyták.

A bírósági eljárás során - a bíró által kirívóan súlyosnak és részben brutálisan elkövetettnek minősített - bűncselekményeket korábban tagadó két rendőr beismerő vallomást tett, ezt követően szolgálati jogviszonyukat megszűntették. De még a kirívóan brutális bűncselekményért is csak 16 hónap, négy évre felfüggesztett börtönre ítéték őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?