Ágnes
-1 °C
2 °C

Bíróság előtt az útonálló rendőrök

2006.01.30. 15:02
Beismerte bűnösségét az a két budapesti rendőr, akik Virányos közelében késsel raboltak ki két román pénzváltót. A rendőröket egyikük adóságba keveredett falubelije bérelte fel a rablásra.

Megkezdődött hétfőn a büntetőpere annak a két budapesti rendőrnek, akik tavaly június 28-án 43 000 dollárt (csaknem kilencmillió forintot) raboltak el egy autóstól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Virányos közelében. Az amúgy az V. kerületi kapitányságon szolgáló rendőrök közúti ellenőrzést mímelve rabolták ki áldozatukat.

Kifigyelték a pénzváltókat

A két rendőrt egyikük falubélije bérelte fel a rablásra, melyben még egy negyedik férfi is közreműködött. A hétfői első tárgyaláson a megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal képviselője ismertette a vádat, majd az első és másodrendű vádlottakat hallgatta meg a bíróság.

A vádirat szerint a harmadrendű vádlott 35 éves vasmegyeri férfi rendszeresen játékgépeken játszott, emiatt több milliós adósságot halmozott fel. A tartozásai miatt elhatározta, hogy két, általa ismert román pénzváltót fog kirabolni, akik rendszeresen a Tokaji úti KGST-piacon üzleteltek.

Tervét elmondta a negyedrendű vádlottnak, aki vállalta a közreműködést, a rabláshoz pedig beszerveztek egy ugyancsak Vasmegyeren élő 28 éves rendőrt, aki a BRFK V. kerületi kapitányságán szolgált.

A rendőr egy másik társát is bevonta a tervbe, ketten együtt állították meg a sértettek autóját a korábban már kifigyelt pénzszállítási útvonalukon. A rablás előtt el is próbálták az akciót a helyszínen, majd amikor a bűncselekmény napján a Rakamaznál figyelő társuk értesítette őket a várt autó érkezéséről, egyenruhában kiálltak az útra, és leintették.

Beismerték

A gépkocsiból kiszálló sértettet ezt követően késsel akarták kényszeríteni a pénze átadására, de a fenyegetés hatására a férfi elszaladt és segítségért kezdett kiáltozni. A kocsi utasát erőszakkal az autóban tartották, majd elhajtottak, miközben egyikük késsel a pénzt követelte.

Miután a sértett átadta a nála lévő 43 ezer dollárt, a rablók kidobták a kocsiból, majd másnap, Budapesten szétosztották a rabolt pénzt. A hétfői tárgyaláson mindkét meghallgatott vádlott elismerte bűnösségét.