Béla
13 °C
27 °C

Robbanó alpesi tehenek

2001.04.21. 14:53
Az osztrák Vorarlberg tartományban a nehezen megközelíthető helyeken elpusztult teheneket elszállítás helyett fölrobbantják. A hatóságok be szeretnék tiltani ezt a turistaijesztő és esetleg talajvízszennyező szokást.

Az osztrák Vorarlberg tartományban meg fogják tiltani az elpusztult tehéntetemek fölrobbantását - adja hírül a Reuters hírügynökség az osztrák ORF tévécsatornára hivatkozva. A kis, mesebeli alpesi városka, Liechtenstein Svájc és Németország között található, a helybeliek a turizmusból és tehéntartásból élnek. A hatóságok attól félnek, hogy a turistákat igencsak megijesztenék a robbanó tehéntetemek, és a talajvíz is fertőződhet emiatt.

Évente körülbelül 20 tehén hal meg a tartomány környéki legelőkön
Évente körülbelül 20 tehén hal meg a tartomány környéki legelőkön - vagy villám csapja őket agyon, vagy szakadékba zuhannak. A nehéz terep miatt általában helikopterek segítségével hozták le a tetemeket a nehezen megközelíthető hegyekből.

A robbantás olcsóbb

Mivel egy helikopter bérlése 15 ezer schillingbe kerül (közel 300 ezer forint), egyes gazdák fölrobbantják az állatok tetemeit, ez csupán 500 schilling (kb. 10 ezer forint) kiadást jelent a számukra. Ebben az összegben benne van egy robbantó szakértő közreműködése is, aki a tetem belsejében helyezi el a robbantóanyagot.

A hatóságok a helikopter bérlésének 80 százalékát fedezik, a gazdáknak azonban még mindig olcsóbb a robbantásos változat. "Fizessék ki az egész árat, és akkor helikopterrel fogjuk elszállíttatni a tetemeket" - mondták a gazdák a helyi hatóságok kérdésére.