Alfréd
-3 °C
3 °C

Metrószerelvények karamboloztak Rómában

2006.10.17. 11:11
Egy áramátalakító berendezés hibája miatt egy álló metrószerelvénybe csúszott bele egy érkező vonat Rómában, a II. Viktor Emánuel téri metróállomáson. Két utas életét vesztette a szerencsétlenségben, sok a sebesült is.

Két utas meghalt és legalább hatvan megsebesült - közülük 50 súlyosan - a római metróban, amikor kedden két szerelvény összeütközött. A La Stampa értesülései szerint több mint 250 sebesültje van a balesetnek. A halálos áldozatok egyike egy Olaszországban élő 30 éves nigériai nő, írja a Corriere Della Serra. Az első jelentések szerint áramkimaradás - egy kisebb áramátalakító meghibásodása - okozhatta a balesetet. Többen arról számoltak be ahogy a vonatok ütközésekor felrobbant egy elektromos berendezés.

Szemtanúk szerint a II. Viktor Emánuel téri megállóban egy álló metrószerelvénybe csúszott bele egy érkező vonat, helyi idő szerint nem sokkal fél tíz után, a délelőtti csúcsforgalomban. Az érkező szerelvény első kocsijának eleje teljesen összeroncsolódott, mondta el a Sky Italia televízióban egy utas, aki maga is a szóban forgó kocsiban utazott. A mentők 11 óráig az összes utast kiszabadították az összeroncsolódott metrókocsikból, egyedül a második szerelvény vezetőjét nem találják. A baleset miatt rengeteg utas rekedt a földalatti állomáson, a mentés folyamatban van, jelentette az Adn Kronos, olasz hírügynökség.


Nézze meg képeinket!

A Reuters brit hírügynökség a helyszínről azt jelentette, hogy az érkező metrószerelvény nagy sebességgel, fékezés nélkül rohant bele a Viktor Emánuel állomáson nyitott ajtókkal veszteglő előző metróba. Meg nem erősített jelentések szerint a balesetet az okozhatta, hogy a vezető nem vette figyelembe a szemafor tilos jelzését. Egyes utasok azt állították, hogy látták a piros jelzőfényt, ennek dacára az őket szállító metró fékezés nélkül futott be az állomásra.

Olasz források szerint a második szerelvény egészen új típusú, spanyol gyártmányú Caf metróvonat; ebből a típusból januárban 17 szerelvényt helyezték üzembe a római metróhálózaton.

Más források szerint mindkét metróvonat lassan haladt, amikor az egyik beérte a másikat. Az első hírek szerint az ütközés viszonylag kis sebességgel történt, ám ennek ellentmondani látszik az érintett metrókocsi jelentős mértékű roncsolódása, valamint a súlyos sérültek nagy száma.

A római magyar konzul az MTI-t tájékoztatva elmondta: egyelőre semmiféle értesülésük nincs arról, hogy a reggeli metróbalesetnek magyar sérültje is lenne.

Az érintett - A jelű - metróvonalon (Anagnina és Battistina végállomások között) jelenleg szünetel a közlekedés.