Jácint
17 °C
31 °C

Rombolás a Blaha Lujza téren, a Rákóczi úton

2006.09.20. 09:06
A kedd esti utcai összecsapások nem jártak akkora károkkal, mint az MTV székháza elleni ostrom. Az MSZP székháza ellen induló tüntetők végül nem tudták megostromolni a Köztársaság téri épületet, de út közben törtek-zúztak, és összecsaptak a rendőrökkel.

Betört szélvédők, feldöntött szemetestartályok és virágládák, felszedett utcakövek emlékeztetnek Budapest belvárosában szerdán reggel a tüntetők és a rendőrök hajnali összecsapásaira. A takarítás már éjjel megkezdődött és reggel is tartott. A Blaha Lujza térhez közeli járdákon sok a szemét, csakúgy, mint a Köztársaság téren, illetve a Rákóczi útról odavezető Kenyérmező utcában.

A Köztársaság téren, az Erkel színház környékén a szemét nagyobb részét már összeszedték, de még sokfelé hevernek üres üdítős palackok a földön, illetve az autók motorházának tetején. Az MSZP székháza előtt 4-5 rendőr áll, néhány utcaseprő takarít. A környékbeli utcákban több autó üvege is be van törve.

Köztársaság tér, szerda reggel
Köztársaság tér, szerda reggel

A Rákóczi úton sok utcai kukát kidöntöttek, sok a felszedett aszfaltdarab és kő, utóbbiak egy részét láthatóan az egyik szálloda elől szedhették fel. Több utcaseprő takarít ezen a környéken is.

A Rákóczi úton végig betört kirakatok jelzik a tüntetők útját, a legtöbb üzlettulajdonos még nem nyitott ki, így még nem is értesült a károkról. Az Index tudósítója egy házmesterrel beszélt, aki az egyik ajándékbolt előtti járdaszakaszt tisztította meg a törmeléktől. A középkorú férfi értetlenségének adott hangot, hogy miért volt szükség erre az állati rombolásra, majd mutatta a hatalmas üvegtáblán futó repedést.