Auguszta
-7 °C
0 °C

Rúzsos nővérajkak Sanghajban

2000.11.25. 12:55
Felháborodást keltett egy sanghaji kórház ama határozata, mely arra kötelezte a nővéreket, hogy rúzsos ajkakkal járjanak dolgozni. Az ápolónők úgy érzik személyes ügyük, hogy használnak-e rúzst vagy sem, és senkit nem kényszeríthetnek arra, hogy vöröslő ajkakkal menjen munkába.
A sanghaji kórház vezetői azért kötelezik a nővéreket ajakrúzs viselésére, mert több beteg panaszkodott: az egészségügyi dolgozók rosszul néznek ki, néha elhanyagoltabbak, mint a betegek. A vezetők szerint az ápolónőknek a betegek iránti tiszteletből kell szebbnek lenniük. Egy kis rúzs pedig egészséges megjelenést kölcsönöz a nővéreknek.

Egy kis rúzs egészséges megjelenést kölcsönöz a nővéreknek
A szabály nem aratott egyértelmű sikert a nővérek körében, akik úgy vélik, magánügy a rúzs használata, és senkit sem lehet napi sminkelésre kényszeríteni. A regulát szigorúan betartják: a festetlen ajkakkal munkába érkező nővért fél napi fizetésének megfelelő pénzbüntetés fizetésére kötelezik.

,,Az elmúlt húsz évben lelkiismeretesen végeztem munkámat" - panaszkodott egy megbüntetett nővér a helyi újságnak. A lap a nővérekkel együtt érző olvasói leveleket közölt, melyek szerint egy mosoly és egy barátságos arc sokkal többek ér mint egy tökéletes make-up.

A sanghaji kötelező rúzsozás a kínai közszolgálatok megújulásának része. A múlt hónapban például a kínai rendőrök csúnyán zöld uniformisukat cserélték le a világszerte használt kék színűre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!