Emőke
-4 °C
9 °C

Parlagi sast loptak az állatkertből

2005.09.05. 12:53
Műtétje után nem sokkal elloptak egy parlagi sast az állatkertből. A sérült madár élete azon múlhat, hogy megtalálják-e.

Továbbra sem találják azt a parlagi sast, amelyet a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykertből elloptak. Az állatkert közleménye szerint az Északi-középhegységben talált, idei kelésből való védett ragadozó madár a bal szárny karcsonttörése miatt került a mentőállomásra. A madarat júliusban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Parlagisas-véldelmi Munkacsoportja vitte be a madármentő állomásra.

Szabadon engednék

Az állatkerti állatorvosok a madarat megműtötték, azután egy elkülönített, a közönségtől elzárt röpdébe került. A sas szárnyát velőűr-szegezéses technikával látták el, és a múlt héten távolították el a csontot tartó fémeket. A madarat a napokban tágasabb röpdébe szállították volna, mert az "elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a madarat újra szabadon lehessen engedni".

Az Állatkert igazgatósága a lopás miatt ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést. Az állat még nem tekinthető teljesen gyógyultnak, ezért megfelelő gondozás nélkül még kétséges az életben maradása. A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, az állatkert korábbi igazgatója az Indextől értesült az esetről, amelyet felháborítónak nevezett. Persányi úgy tudja, hogy a parlagi sas az egyik legveszélyeztetettebb faj a világon.

Tavaly egy kígyót loptak el az állatkertből, de a bűnös visszavitte, mert nem tudott az állattal mit kezdeni.