Klaudia
0 °C
12 °C

A nagy orálszexsvindli

2007.05.11. 20:53
Az egész világon terjed egy olyan hír, mely szerint az orális szex sokszorosára növeli a szájüregi- és a gégerák kialakulásának esélyét, holott az állításnak elég kevés köze van a tényekhez a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin szerint.

"Az orális szex drámaian növeli a rák kockázatát" - ilyen és ehhez hasonló bombasztikus címekkel beszámolók tömege jelent meg szerte a világon. A cikkek alapja egy felmérés, amelyet az amerikai Johns Hopkins egyetemen végeztek 100 szájüregi- vagy gégerákos, illetve 200 egészséges nő és férfi részvételével.

A HPV az ok

Az eredmények szerint a megbetegedés fő kiváltó oka a humán papilloma vírus (HPV), amely orális szex útján terjed. A szájüregi- és a gégerák kialakulásának veszélye továbbá 8,6-szer magasabb azok körében, akik több mint 6 partnerrel létesítettek ilyen típusú szexuális kapcsolatot - állapították meg Maura Gillison és munkatársai a The New England Journal of Medicne című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Gyorsan el is terjedt a híre, így például a New Scientist című brit magazin honlapján az jelent meg, hogy "aki életében több mint 6 partnerrel folytatott orális szexet, 250 százalékkal nagyobb eséllyel kapja el a betegséget, mint aki tartózkodik ettől."

Csókkal is terjed?

A Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent cikk szerint csalóka, hogy a tanulmány szerzői mintegy mellékesen jegyzik csak meg, hogy a szájüregi- és a gégerák rendkívül ritka. Németországban például 100 000 emberre 13 ilyen megbetegedés jut, azaz mindenki 0,013 százalékos valószínűséggel kaphatja el. Ha pedig valaki több mint 6 partnerrel gyakorolja a szexnek ezt a formáját, a 0,013 megszorzódik 8,6-el, ami 0,11 és korántsem olyan rémisztő adat.

A HPV továbbá vaginális közösülés, és valószínűleg szimpla csók révén is terjed, de a tanulmány ezt sem hangsúlyozza túlzottan.

Relatív a kockázat

A kutatók ráadásul az úgynevezett relatív kockázat fogalmával operálnak, azaz a rizikó 8,6-szoros emelkedése nem mindenkire, csupán a HPV-fertőzöttekre vonatkozik. A vizsgálatban résztvevő 100 beteg közül 72 ilyen személy volt. A többiek szervezetében más miatt fejlődött ki a daganat, jellemzően dohányzás vagy alkoholfogyasztás következtében, és a szakértők többsége éppen ezeket tartja a legfontosabb rizikófaktoroknak.

A hamburgi hetilap kiemel egy 2004-es francia vizsgálatot, amelyben összesen 1670 szájüregrákban megbetegedett európai, kanadai, ausztráliai, kubai és szudáni páciens adatait hasonlították össze egészséges emberekével. A betegeknél valóban nagyobb arányban mutatták ki a HPV jelenlétét, és orális szexet is gyakrabban folytattak az egészséges alanyoknál, a kutatók végső következtetése mégis az volt, hogy a kór oka elsősorban a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!