Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nagy orálszexsvindli

2007.05.11. 20:53
Az egész világon terjed egy olyan hír, mely szerint az orális szex sokszorosára növeli a szájüregi- és a gégerák kialakulásának esélyét, holott az állításnak elég kevés köze van a tényekhez a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin szerint.

"Az orális szex drámaian növeli a rák kockázatát" - ilyen és ehhez hasonló bombasztikus címekkel beszámolók tömege jelent meg szerte a világon. A cikkek alapja egy felmérés, amelyet az amerikai Johns Hopkins egyetemen végeztek 100 szájüregi- vagy gégerákos, illetve 200 egészséges nő és férfi részvételével.

A HPV az ok

Az eredmények szerint a megbetegedés fő kiváltó oka a humán papilloma vírus (HPV), amely orális szex útján terjed. A szájüregi- és a gégerák kialakulásának veszélye továbbá 8,6-szer magasabb azok körében, akik több mint 6 partnerrel létesítettek ilyen típusú szexuális kapcsolatot - állapították meg Maura Gillison és munkatársai a The New England Journal of Medicne című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Gyorsan el is terjedt a híre, így például a New Scientist című brit magazin honlapján az jelent meg, hogy "aki életében több mint 6 partnerrel folytatott orális szexet, 250 százalékkal nagyobb eséllyel kapja el a betegséget, mint aki tartózkodik ettől."

Csókkal is terjed?

A Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent cikk szerint csalóka, hogy a tanulmány szerzői mintegy mellékesen jegyzik csak meg, hogy a szájüregi- és a gégerák rendkívül ritka. Németországban például 100 000 emberre 13 ilyen megbetegedés jut, azaz mindenki 0,013 százalékos valószínűséggel kaphatja el. Ha pedig valaki több mint 6 partnerrel gyakorolja a szexnek ezt a formáját, a 0,013 megszorzódik 8,6-el, ami 0,11 és korántsem olyan rémisztő adat.

A HPV továbbá vaginális közösülés, és valószínűleg szimpla csók révén is terjed, de a tanulmány ezt sem hangsúlyozza túlzottan.

Relatív a kockázat

A kutatók ráadásul az úgynevezett relatív kockázat fogalmával operálnak, azaz a rizikó 8,6-szoros emelkedése nem mindenkire, csupán a HPV-fertőzöttekre vonatkozik. A vizsgálatban résztvevő 100 beteg közül 72 ilyen személy volt. A többiek szervezetében más miatt fejlődött ki a daganat, jellemzően dohányzás vagy alkoholfogyasztás következtében, és a szakértők többsége éppen ezeket tartja a legfontosabb rizikófaktoroknak.

A hamburgi hetilap kiemel egy 2004-es francia vizsgálatot, amelyben összesen 1670 szájüregrákban megbetegedett európai, kanadai, ausztráliai, kubai és szudáni páciens adatait hasonlították össze egészséges emberekével. A betegeknél valóban nagyobb arányban mutatták ki a HPV jelenlétét, és orális szexet is gyakrabban folytattak az egészséges alanyoknál, a kutatók végső következtetése mégis az volt, hogy a kór oka elsősorban a dohányzás és az alkoholfogyasztás.