Brit titkosszolgálati jelentés a világhálón

2000.04.17. 12:51
A német Heise.de híroldal információi szerint a brit kormány nyomást gyakorolt egyes újságokra, hogy ezzel akadályozza meg egy amerikai webszerverre kitett titkosszolgálati jelentés ismertetését, illetve a hír puszta közlését.
A jelentés szándékos kiszivárogtatását az egykori kém, David Shayler számlájára írják, aki évekkel ezelőtt Párizsba menekült. Shayler időről-időre titikosszolgálati anyagokat közöl, amelyek a brit hírszerzők kínos balsikereit ismertetik.

A brit kormány emiatt már kieszközölt egy bírósági határozatot, amely az országban eltiltja az újságokat a Shayler-féle dokumentumok ismertetésétől. Az azonos kiadóhoz tartozó Guardian és az Observer ugyanakkor bejelentették, hogy nem riadnak meg a büntetés emlegetésétől. Az Observer ennek megfelelően vasárnapi számában beszámolt a legújabb botrányról.

Shayler, a kiugrott ügynök

David Shayler, a korábbi MI5 ügynök jelenleg Párizsban él. Leleplezései miatt az angol kormány az elmúlt 4 évben többször kérte már a kiadatását. A most kiszivárgott jelentés megerősíti Shayler korábbi kijelentéseit, miszerint a brit titkosszolgálatok kudarcot vallottak a líbiai ügynök Khalifa Ahmad Bazelya beszervezésével. Shayler már korábban utalt rá, hogy Bazelya szabadon beutazhatott Nagy-Britanniába, az orránál fogva vezette a MI5-öt, és közben zavartalanul kémkedett a líbiai kormánynak.

A titkosszolgálati jelentés a biztonsági témákkal foglalkozó amerikai Cryptome.org weboldalán tűnt fel. A "Top Secret" minősítésű dokumentum egy líbiai ügynök "megfordítására" tett félresikerült kísérletet ír le. Ahmad Bazelya karrier-kém 1994-ben utazott először az Egyesült Királyságba. Ott a nyilvánosságra került irat szerint ügynökhálózatot tartott fent, megkísérelt a líbiai fegyverkezési programokhoz információkat beszerezni, sőt ő állhat egy líbiai ellenzéki londoni meggyilkolásának hátterébe is.

Az amerikai weblap tulajdonosa kijelentette, hogy nem hajlik meg a brit nyomás előtt, mivel az ő megítélése szerint "közérdek" az információk napvilágra kerülése.

Lengyel titkosszolgálati jelentés a weben

A lengyel belbiztonsági titkosszolgálat belügyminisztérium számára készített éves jelentése néhány hete tévedésből teljes terjedelmében kikerült az internetre. A titkosügynökök ilyen feltárulkozása Lengyelországban belpolitikai vihart kavart. Jerzy Buzek kormányfő, és Aleksander Kwasniewski államelnök az ügy feltárását követelték. Néhány politikus az egyébként is erős oroszellenes hangulat felkorbácsolásától tartottak, hiszen az UOP jelentésében szó esik Oroszország erős kémtevékenységéről. "A nyilvánosságrahozatal oka egy félreértés"- közölte az UOP állambiztonsági hivatal szóvivője. Az állásfoglalás szerint egy tévedésből megjelent elemző szövegről van csak szó, nem az UOP hivatalos álláspontjáról. Az eredeti dokumentumot természetesen néhány órán belül eltávolították a hivatal weboldaláról.  • Hírek
  • Csok